Detectada al Delta de l'Ebre una au mai vista a la península ibèrica

Es tracta d'una Fredeluga Cuablanca, que cria a les estepes d'Àsia central i hiverna a l'est d'Àfrica i la Índia

Exemplar Fredeluga cuablanca observat al Delta de l'Ebre
Exemplar Fredeluga cuablanca observat al Delta de l'Ebre | Marius Domingo
Aguaita.cat
22 de febrer del 2022
Actualitzat a les 12:32h
Un exemplar de Fredeluga cuablanca (Vanellus leucurus) ha estat detectat estos dies al Delta de l'Ebre. Es tracta d'una observació excepcional ja que no se n'havia vist mai cap a la Península Ibèrica.

L'exemplar ha estat vist des del mirador de MónNatura Delta de l'Ebre, situat a la llacuna de la Tancada i les antigues Salines de Sant Antoni. 

La Fredeluga cuablanca cria a les estepes d'Àsia central i hiverna a l'est d'Àfrica i la Índia. És una migradora escassa que passa per l'Orient mitjà i proper, però que al Delta de l'Ebre és una gran raresa. És una au similar en forma i mida a la més habitual fredeluga vulgar, però amb franges blanques al damunt la cua i a les ales. És l'única fredeluga que probablement es veja en aigües que no siguen molt poc profundes, on pica insectes i altres petites preses principalment de la superfície.

Durant la migració i a les zones d'hivernada, esta au habita els aiguamolls i zones humides. L'entorn del MónNatura Delta de l'Ebre ha estat l'escollit per a aquest exemplar per a passar l'hivern. El més probable és que torne a l'Àsia central quan comence la migració prenupcial o de primavera que començarà en els propers dies.

El projecte LIFE Delta Lagoon, que la Fundació Catalunya La Pedrera va portar a terme del 2009 al 2014, va millorar l'estat ecològic de les llacunes de l'Alfacada i la Tancada, mitjançant la restauració de l'hàbitat i l'aplicació de mesures de gestió.

L'au ha estat avistada durant les observacions periòdiques que porta a terme l'equip d'educadors ambientals de MónNatura Delta de l'Ebre.