El Partit Animalista entrega 73.000 firmes per prohibir els bous a l'Ebre i València

L'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre defensa la vigència de la Llei que regula els bous a Catalunya

La primera vaca de l'acte taurí de Sant Jaume d'Enveja, al mig de la plaça.
La primera vaca de l'acte taurí de Sant Jaume d'Enveja, al mig de la plaça. | J. Marsal / ACN
Redacció
18 de novembre del 2016
Actualitzat el 24 de novembre a les 10:37h
El Partit Animalista contra el maltractament animal (PACMA) ha tancat la campanya Festes sense bous, tallem amb la tortura amb el lliurament, ahir dijous, de 73.000 firmes al Departament de Presidència de la Generalitat i a la Conselleria de Presidència de la Generalitat Valenciana, demanant "la prohibició dels milers de festejos taurins que es celebren cada estiu als dos llocs".

El Partit Animalista va iniciar esta campanya conjunta entre la Comunitat Valenciana i Catalunya a principis d'estiu, amb l'objectiu de "fer visible el patiment dels animals en este tipus de celebracions, en els quals el maltractament animal és indiscutible, com es reflectix en l'informe veterinari que ha elaborat el PACMA", ha explicat el partit en una nota de premsa.

Als animals, segons afirma el Partit Animalista, "durant els festejos se'ls provoca danys greus a causa de les manipulacions, el transport, la fam i la set, a més de les agressions i fustigació als quals se'ls sotmet per part del públic que acudeix a estos espectacles". Amb l'objectiu de comprovar "el patiment i estrès a què se sotmet als animals", el partit ha enregistrat diversos espectacles taurins de les Terres de l'Ebre durant este estiu.

Pel que fa als bous capllaçats asseguren que "patixen lesions a la base de la banya a causa del frec amb la corda i, per altra banda, les sacsejades que fan amb el cap per intentar alliberar-se de les cordes provoquen lesions i esquinçaments en els músculs i tendons del coll, dislocacions cervicals i fins i tot s'acaben desnucant". Com a documents de suport a les afirmacions han presentat un vídeo d'un bou capllaçat enregistrat a Amposta.

Respecte als bous embolats afirmen que "sofreixen cremades al cap, els ulls i el llom, i que els animals poden quedar-se cecs per la calor que el foc provoca a les còrnies". Finalment, dels bous a la mar diuen que "l'entrada d'aigua per les fosses nasals, pot produir als animals pneumònia per aspiracions". A més, han afegit que "és freqüent que cada any diversos bous moren ofegats en caure al mar".

Per la seua banda, el president de l'Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l'Ebre, Ximo Martí, defensa la vigència de la Llei que regula els bous a Catalunya i es remet a la vigència de la Llei de les festes tradicionals amb bous que es va aprovar "amb un ampli consens al 2010, i segons la qual els espectacles taurins que es realitzen a les Terres de l'Ebre són totalment legals", ha recordat.

Martí ha fet un "balanç positiu" del final de la temporada taurina a les Terres de l'Ebre -només queden els bous que hi haurà a Camarles al desembre-, en la qual s'han organitzat "el mateix nombre d'espectacles que en anys anteriors, menys els bous a la mar de les Cases d'Alcanar". També s'ha mostrat satisfet de l'assemblea anual que celebra l'entitat, que va tenir lloc a Aldover, la qual "va tenir el millor èxit de participació des que s'organitza, fet que demostra que la gent de les Terres de l'Ebre vol bous".