El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha confirmat que este mes de juliol s’ha produït un fenòmen meteorològic inaudit en un mes de juliol a Catalunya des que es tenen registres, l’any 2000. Es tracta de la detecció de fins a sis mànegues marines, una de les quals a la costa ebrenca, durant la dana que va travessar el país dissabte passat.
Experts del Meteocat apunten que l’aparició de les mànegues pot estar relacionat amb una situació meteorològica i temperatura del mar més pròpies de l’agost. Totes les mànegues es van mantenir sobre el mar, a més de 5 km de la línia de costa, sense arribar a terra ferma i, per tant, sense provocar danys.
Una es va formar davant del Montsià, just a cavall amb el Baix Maestrat (nord del País Valencià), i les altres cinc van aparèixer davant de la costa compresa entre el Baix Penedès i el Garraf.
Des que es disposa de dades, només s’havien registrat 13 trombes marines en un juliol i, per tant, les sis d’este dissabte representen gairebé la meitat de totes les mànegues en 25 anys. També cal recalcar que s’han concentrat en un sol dia.
En general, la temporada de trombes marines i de tornados a Catalunya es concentra entre els mesos d’agost i novembre.
Mànega marina, esclafit o tornado?
Un tornado és una columna d'aire en rotació que penja de la base d'un núvol de tempesta en forma de tuba (núvol d'embut) i que genera un remolí violent en superfície. Quan este mateix fenomen es produeix sobre el mar rep el nom de mànega marina. Per contra, un esclafit no té un moviment rotatori, sinó que es tracta d'un fort corrent d'aire que baixa bruscament del núvol i, en topar amb la superfície, s'escampa de manera rectilínia.
Mentre que els tornados acostumen a afectar franges estretes i allargades, els esclafits causen desperfectes en àrees força més amples, amb un patró de danys molt diferent.
El Servei Meteorològic de Catalunya prepara un informe que detalla la situació meteorològica i l’impacte del fenomen, perquè qui ho necessite en puga fer ús, per exemple, de cara a justificar possibles danys davant l’assegurança de la llar.