El Govern ha declarat deu forns d'oli de ginebre de Riba-roja d'Ebre com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El municipi conserva un conjunt d'estes antigues ginebreres, construïdes sobre grans roques i amb estructures de pedra seca, que servien per destil·lar en sec les soques de càdec, un arbusts molt comú, i obtenir un oli amb múltiples usos medicinals, veterinaris i cosmètics.
Fins este moment, s'han documentat a la població 23 forns. Catorze han estat localitzats, inventariats i declarats anteriorment béns culturals d'interès local. Ara, deu són reconeguts com a BCIN en la categoria de zona d'interès etnològic, com a testimoni d'un sistema d'explotació del territori ja desaparegut però de gran valor patrimonial.
Els forns funcionaven mitjançant un procés de deshidratació que permetia recollir l'oli en piques exteriors. Era un producte comercialitzat àmpliament entre els segles XVI i XIX, aprofitant els recursos naturals i les condicions socioeconòmiques de la zona. S
Segons destaca el Govern, la majoria del forns de Riba-roja d'Ebre són del tipus més gran i complex de tots els que s'han trobat fins a l'actualitat, pensats per a la producció a gran escala.