El cicle Ebre, Música i Patrimoni genera propostes musicals inspirades en 16 municipis ebrencs

El certamen se celebra des del 18 de juliol al 25 d'octubre i girarà al voltant de la reinterpretació del Patrimoni Etnològic i Immaterial de les Terres de l'Ebre

Publicat el 17 de juliol de 2025 a les 16:46
Actualitzat el 17 de juliol de 2025 a les 18:36

El cicle bianual Ebre, Música i Patrimoni 2025, que se celebrarà des del 18 de juliol fins al 25 d'octubre d'enguany, girarà al voltant de la reinterpretació del Patrimoni Etnològic i Immaterial de les Terres de l'Ebre.

Amb el títol (Re)- Musicant el Patrimoni Immaterial, esta edició posa el focus en l'àmbit musical. El duet Terrae, format per Genís Bagès i Andreu Peral, generarà setze viatges etno-musicals contemporanis a través de la investigació de municipis del territori.

El resultat es plasmarà amb concerts i peces úniques que interpretaran als mateixos pobles. Tancarà el cicle una actuació immersiva fruit de la col·laboració entre el Centre d'Art Lo Pati, la XX Jornada d'Etnologia de les Terres de l'Ebre i el Festival REAL 360º.

El cicle Ebre, Música i Patrimoni és organitzat pel Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.

La iniciativa té com objectiu generar una simbiosi entre el patrimoni ebrenc i el llenguatge universal de la música. "El patrimoni immaterial de les Terres de l'Ebre és molt ampli, tant bon punt pot ser traduït en quant a sons, balls, cançons, paisatges culturals, poesia, etc. Uns elements vius que defineixen una mateixa societat i en aquest cas vol reflectir aquest ric patrimoni de les quatre comarques", ha explicat el coordinador artístic del cicle, Agustí Vericat.

Els artistes Genís Bagès i Andreu Peral seran els encarregats de crear un espectacle "únic i vibrant" a través de les investigacions fetes en els municipis d'Alcanar, Amposta, Corbera d'Ebre, Flix, Godall, La Galera, La Ràpita, La Sénia, Mas de Barberans, Móra la Nova, Sant Jaume d'Enveja, Santa Bàrbara, Tortosa i Ulldecona.  Després de la creació de les peces es faran els concerts a les respectives poblacions.

"El cicle està pensat com un viatge calidoscòpic a les arrels d'una terra rica per redescobrir-ho i sobretot per fer-ho extensiu a diferents aspectes de la societat, ja estiguen interessats en la història, en el patrimoni o ja vinguen des del món de la música, utilitzar la música com a vehicle, com a llenguatge universal per a fer expansiu tot este ric patrimoni", ha subratllat Vericat.

Enguany, per primera vegada, el cicle sumarà la col·laboració del Centre d’Art d’Amposta, Lo Pati, la XX Jornada d’Etnologia de les Terres de l’Ebre i el Festival REAL 360º, per fer una experiència immersiva mitjançant un sistema de so binaural.

En concret, el duet Terrae oferirà un concert final el 25 d'octubre a Lo Pati on mostrarà totes les investigacions fetes als diferents municipis. Serà l’obra musico-etnològica acumulada durant el cicle en una experiència sonora de 360 graus en directe.