Després de l’èxit del 13é Campus de Patrimoni Etnomusical Ebrefolk de Móra d’Ebre, esta plataforma cultural liderada per Espai de So es trasllada a Benassal (Alt Maestrat). Fins diumenge passat van participar al campus una vintena d’especialistes en organologia, cant tradicional, cançó improvisada, rapfree stylei ball popular, cinc formacions de música popular de corda i de dolçaina, una desena de poetes improvisadors i una cinquantena d’alumnes provinents de Vietnam, Mèxic, França, Dinamarca, Madrid, Aragó, Múrcia, País Valencià, Mallorca, Menorca i Catalunya.
En la recent edició, davant del Teatre La Llanterna, on se celebrava el Campus, professorat, alumnes i artistes convidats vam fer un minut de silenci en memòria d’Antonio Serrano, bomber de 46 anys del Parc de Granollers mort en les tasques d’extinció de l’incendi de Paüls. A més a més, totjust abans d’iniciar-se la ronda pels carrers pel poble, el centenar de persones congregades en la plaça de la Llanterna, va escoltar en silenci les dècimes improvisades al moment pels poetes improvisadors que hi participaven.
Diumenge el campus Ebrefolk cloïa a Móra d’Ebre amb l’execució del Ball de Coques local, restaurat fa tres anys amb la col·laboració dels Amics de la Jota de Móra d’Ebre, en una ballada pública en què van participar una cinquantena de parelles sota els acords de la Colla de Dolçainers A mig camí de Tortosa.
Tot seguit, els organitzadors, part de l’alumnat i professorat, Rondalla dels Ports (Tortosa) i Soneros de Tesechoacán (Veracruz, Mèxic) es van desplaçar al Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú, per a participar en la seua 44a edició, on l’esmentat grup mexicà havia estat programat gràcies a la col·laboració de l’Ebrefolk.
Precisament, el projecte Ebrefolk continua el seu recorregut durant l’estiu i de Móra d’Ebre passa a programar-se, per primera vegada, a la localitat valenciana de Benassal.
El regidor de Cultura Popular de Móra d’Ebre, Jordi Fornós, ha afimat que “la fidelitat de l’alumnat, la qualitat del professorat i grups participants, l’expansió geogràfica del projecte i les noves aliances de l’Ebrefolk amb altres festivals demostren que este Campus i Festival ha esdevingut referencial a Catalunya i a la Catalanofonia”.
En este sentit, l’alcaldessa de Benassal, Elia Garcia Colom, ha estat la clau perquè l’Ebrefolk, ara en format de Festival, es puga celebrar per primera vegada a la comarca de l’Alt Maestrat “donat el nostre interés a potenciar i difondre el patrimoni etnomusical de Benassal i de la nostra comarca, el qual guarda molta similitut amb el d’altres territoris vinculats amb l’àrea de Tortosa”, ha afirmat.
Xuso Fuentes Tena, membre de l’Associació Benassalenca de Cultura, considera “l’Ebrefolk una valuosa plataforma cultural en la democratització i difusió d’una música i d’una festa popular, el bureo, que ens agermana i posa en valor un patrimoni immaterial, allunyant-lo del folklorisme”.
Este divendres 18 de juliol, a les 18.00 hores, s’iniciaran els actes del 1r Festival Ebrefolk de Benassal amb un taller gratuït de ball tradicional de bureo i, a la nit, a partir de les 22.00 h, la Rondalla de Vilar de Canes farà una ronda pels carrers del poble.
Dissabte de matí, hi ha programat un taller de castanyetes i una xarrada-col·loqui sobre les danses rituals valencianes, coordinada per l’etnògraf Àlex Torres amb participació de dansants del Forcall, Benassal i Traiguera. A la tarda, taller de guitarra colpejada i de ball tradicional d’Almeria i Granada, presentació de la revista de cultura popular Caramella i a la nit, bureo amb sopar popular i ballada participativa amb la Rondalla de Xodos, Rondalla dels Ports i Cuadrilleros Endémicos d’Almeria i Granada.