La Diputació de Tarragona ha anunciat que portarà a ple el pròxim 1 d’agost l’aprovació definitiva del projecte de reforma de la carretera T-2021, coneguda popularment com la ‘carretera de la vergonya’, entre la Ràpita i Poble Nou del Delta. Esta actuació, llargament reivindicada, arriba a la fase final després de rebre fa dos setmanes els nou informes favorables de les administracions implicades.
Amb l’aprovació definitiva al ple, s’activarà l’expropiació dels béns afectats i es licitaran les obres, amb l’objectiu de començar-les abans d’acabar l’any, segons el compromís expressat per la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó.
"Gràcies per la pressió que feu: no ens hem sentit atacats. La pressió ciutadana ha sigut clau", ha declarat la diputada Iris Castell a peu de carretera.
Per l'altra banda, el portaveu de la Plataforma Carretera de la Vergonya, Josep Juan Segarra, ha valorat amb prudència l’anunci de la Diputació de Tarragona d’elevar al ple de l'1 d’agost l’aprovació definitiva del projecte de reforma de la T-2021.
"Considerem que estarà aprovat quan surte publicat al Diari Oficial de la Generalitat. No ens creurem que està aprovat encara, perquè ja ens han dit coses que no les han complit", ha afirmat Segarra. Des de la plataforma recorden que, un cop aprovat el projecte, encara s’ha de licitar l’obra i dur a terme les expropiacions necessàries per a l’eixamplament de la via. "Ens ho creurem quan estirà fet, abans no", ha insistit el portaveu, qui també ha reclamat que el procés avance amb urgència: "Necessitem que es faci ràpid perquè és urgent, no volem que hi haguen més víctimes".
La plataforma, que ha estat clau per visibilitzar la perillositat de la via i pressionar les administracions, ha reiterat que continuarà vigilant i mobilitzada fins que les màquines comencen a treballar i les obres siguen una realitat.
Un malson que pot tenir final
Veïns i usuaris de la T-2021 fa anys que denuncien els perills d’una carretera estreta i obsoleta, on s’han produït diversos accidents greus, incloent-hi morts. Ara, amb el vistiplau tècnic de totes les administracions, la Diputació assumeix l’execució de les obres de reforma, tot i que encara no n’és la titular legal, condició que adquirirà quan comencen els treballs.
Castell ha remarcat que es tracta d’“una obra singular i de magnitud molt gran”, i ha destacat l’esforç que ha representat recollir tots els informes sectorials, inclòs un d’última hora sobre contaminació lumínica i acústica requerit pel Departament de Territori.
Dos anys d’obres i 13 milions d’euros d’inversió
El projecte preveu actuar sobre els primers 9,79 quilòmetres de carretera, eixamplant-la fins a sis metres de calçada més vorals i construint dos rotondes: una a la intersecció amb la TV-3408 i una altra al nucli de Poble Nou. La resta del traçat fins a les Salines, d’uns 3,6 km, s’adaptarà per garantir una amplada mínima de 5 metres, amb millores en el ferm i la senyalització.
A més, es prolongarà el camí de guarda de la badia dels Alfacs, tot preservant els hàbitats naturals. Aquesta part serà finançada pel Departament d’Acció Climàtica. També es preveu la connexió amb els carrils bici existents, i en una segona fase s’estendrà el carril bici fins a la barra del Trabucador.
El paper clau de la mobilització ciutadana
La diputada ha volgut agrair el paper de la plataforma que durant anys ha pressionat les administracions per desencallar el projecte. La implicació veïnal, diu Castell, ha estat fonamental per arribar a este punt: “Han estat persistents i respectuosos, i la seua pressió ha sigut molt útil”, ha afirmat.
Amb l’aprovació definitiva del projecte imminent i els 13 milions d’euros previstos —dels quals ja s’han pressupostat 5 milions per enguany—, la T-2021 podria deixar enrere definitivament el seu històric estigma de perillositat i abandonament.