La campanya dels cítrics al Montsià ja està en marxa i, a l’espera dels resultats finals, les estimacions preveuen una pèrdua del 27% de la collita. Una temporada marcada per una davallada de la producció a causa de les altes temperatures durant el mes de juny que afecten el quallat de la fruita.
No obstant això, des de la Cooperativa Exportadora Agris d'Alcanar apunten que les expectatives són bones i s’estima collir unes 87.000 tones de clementines i taronges a les Terres de l’Ebre. Pel que fa als preus, exposen que és aviat per quantificar-ho, però es calcula que aniran a l'alça després d'un mes d'octubre en què la competència de producte cítric de fora de la comunitat europea "ha forçat molt a reduir volums de venda i preus".
La major part de camps de cítrics de Catalunya es troba a Alcanar. Per això, el municipi es reivindica com a insígnia de cultiu de cítrics i el consistori ha aconseguit, enguany, crear i celebrar la fira Expocítric.
Un homenatge a les mandarines, taronges i llimones
Alcanar es posiciona com la capital europea del cítric amb el naixement d’Expocítric, que se celebrarà els dies 15 i 16 de novembre. Esta fira sorgeix amb la voluntat de dinamitzar l’economia local, atreure visitants i promocionar la tradició citrícola; posicionar Alcanar com a capital gastronòmica i agrícola sostenible; visibilitzar els cítrics com un producte emblemàtic del territori català; i connectar els productors, els restauradors, els professionals i el públic.
Expocítric aplegarà més de 45 expositors i oferirà al públic tot un món de coneixement sobre els cítrics, des del camp fins a la taula. Els visitants podran conèixer productors locals, degustar cuina en directe i tastos de productes, i explorar innovacions en maquinària agrícola i noves tecnologies aplicades al sector. A més, pretén mostrar una àmplia varietat de productes gastronòmics de proximitat, com melmelades, sucs, oli, vi, mel, formatges, embotits, arròs del Delta de l’Ebre, pastissos i coques, creant un espai on tradició, innovació i sostenibilitat es donen la mà.
El gerent de Cooperativa Exportadora Agris d'Alcanar, Federico Tarazona, agraeix que se celebri la fira citrícola que permetrà posar el focus en "la importància econòmica i social" que té el sector al territori i al municipi canareu.
Per la seua banda, l'alcalde d’Alcanar, Joan Roig, ha assenyalat que l'objectiu d'Expocítric és "elevar la feina de tants productors i productores que han estat al capdavant del sector citrícola durant tantes generacions" i que la mostra sigui "un homenatge i un reconeixement".
Al llarg del cap de setmana, l’escenari principal acollirà sessions de cuina en directe de tres xefs amb estrella Michelin com són Aitor López del Citrus del Tancat, Jeroni Castell de Les Moles i Vicent Guimerà de L’Antic Molí; i altres professionals de prestigi com Aida Reverté de Les Palmeres, Albert Guzmán del Restaurant Albert Guzmán i Carme Guillemot.
Una cita consolidada
D'altra banda, esta setmana torna a Alcanar una cita gastronòmica que fa més de trenta edicions que se celebra. Les XXXI Jornades de la Clementina es poden gaudir del 14 de novembre fins al 14 de desembre i, enguany, compten amb la participació de quatre restaurants locals: Can Manel, La Marinada, La Costa i Les Palmeres.
Durant les jornades, els restaurants ofereixen propostes culinàries diferents, adaptades a l’actualitat, amb la clementina com a ingredient principal, valorant la riquesa gastronòmica i el producte local del municipi.
Els cítrics de les Terres de l'Ebre
L'Ebre és líder en exportació de clementines i taronges. Segons assenyala l'ACN, mentre es treballa per vendre-les més internament, el 90% es ven fora d'Espanya, principalment a països del centre d'Europa com Alemanya, França o Suïssa, o de l'Europa de l'Est com Polònia, Txèquia, Eslovàquia i Hongria. També s'exporta al Regne Unit, Canadà, Orient Mitjà o Singapur.
"A pràcticament tots els països del món, en algun moment s'han enviat cítrics de les Terres de l'Ebre", ha apuntat Tarazona. "Som una indústria d'èxit i especialitzada i de les millors en l'àmbit tecnològic en el món. Ens podem comparar amb qualsevol viver dels Estats Units, el Brasil o qualsevol altre productor citrícola. Inclús amb les mesures fitosanitàries de protecció en contra", ha reivindicat el gerent d'Agris.
El sector agreix el naixement d'Expocítric i confia que serà una "eina" per als productors i envasadors de cítrics d'Alcanar i es comprometen a "aprofitar-la" per promocionar i potenciar el cultiu. També per a demostrar el seu vessant gastronòmic i turístic, que juntament amb la producció, "crea riquesa i llocs de treball", per fixar talent i oferir treballs dignes i perspectiva de futur als veïns del municipi.
La preocupació del sector
“És una batalla de tota la vida, si hi ha molts de quilos de mandarines t’asfixien i, si n’hi ha pocs, et paguen més però tampoc et surten els comptes perquè tens poca producció”, així expressa la seva visió Carlos José Sancho, un pagès canareu que fa més de 60 anys que es dedica a produir cítrics a Alcanar.
Tot i les previsions anunciades per la cooperativa d’Alcanar, Carlos estima, en els seus camps, pèrdues del 50% com a mínim i destaca que la poca producció que hi ha enguany és “alarmant”. “Un arbre que habitualment pot generar 80 o 90 quilos de mandarines, depenent de l’any, ara només n’està generant 10” explica el pagès canareu, que desconeix les causes d’esta davallada.
Encara que “no és una cosa que li vingui de nou”, la situació li preocupa perquè “cultivar la finca costa el mateix, però passes de vendre 100 quilos a vendre’n 30”. A més, denuncia que “el pagès no pot produir perquè li paguen poc i el consumidor no ho pot comprar perquè està car”. Carlos també reclama que es doni més suport als cítrics del sud de Catalunya: “La gent associa les taronges a València, però a Alcanar en produïm moltes i de molta qualitat”.
Un símbol de qualitat i confiança
Les mandarines del territori compten amb la Indicació Geogràfica Protegida Clementines de les Terres de l’Ebre, un símbol de qualitat i confiança per al consumidor que té com a finalitat protegir i promocionar un producte que reuneix unes característiques diferencials. Només hi ha tres tipus de mandarines que poden dur la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre al llarg del territori: la mandarina fina, la mandarina hernandina i la mandarina clemenules. Estes varietats destaquen pel seu període de maduresa prolongat en el temps, la seua gran qualitat gustativa i el color extern taronja molt accentuat.
Des de l’IGP indiquen que, actualment, hi ha 21 pagesos entre el Baix Ebre i Montsià, amb una superfície de cultiu al voltant de 300 hectàrees i una producció potencial de més de 10 milions de kg que preveu ampliar estes magnituds en els pròxims anys.
