Detectada la presència d'una lloba a Alcanyís, a 58 quilòmetres de les Terres de l'Ebre

Els ramaders de la comarca del Baix Aragó demanen solucions, ja que la lloba ha atacat el seu ramat dos vegades en un mes, causant la mort a una quinzena d'ovelles

Una de les ovelles atacades per la lloba en un ramat d'Alcanyís
Una de les ovelles atacades per la lloba en un ramat d'Alcanyís | Diari La Comarca
Aguaita.cat
24 de gener del 2023
Actualitzat a les 14:47h
Segons informa el diari del Baix Aragó " La Comarca" http://www.lacomarca.net, una lloba ha tornat a atacar esta setmana a un ramat d'ovelles a Alcanyís i ja ha ocasionat més d'una quinzena de morts en els ramats d'ençà del primer cop que la van detectar al 2020. Segons informen s'han produït tres atacs en dos anys, els dos últims amb tot just un mes de diferència; fet que preocupa als ramaders d'Alcanyís i de la comarca baixaragonesa. Alcanyís es troba a només 58 quilòmetres de la Terra Alta.

Durant la nit de dimarts a dimecres passat, una lloba va matar a nou ovelles a un ramader d'Alcanyís i en va ferir a quatre més. Un APN de l'Àrea Mediambiental del Baix Aragó es va desplaçar fins a l'explotació a primera hora del dimecres i, seguint el protocol van recollir unes mostres que van ser traslladades al Centre de Recuperació de La Alfranca per a la seua anàlisi i necropsia. Les anàlisis de les mostres van confirmar l'atac era causat per una femella de lloba d'origen ibèric.
 
Els dos últims atacs als ramats, el primer per Nadal i el segon esta mateixa setmana han generat una gran preocupació entre el sector ramader de la comarca aragonesa , que se sent totalment indefens i desprotegit. Els danys van més enllà de les pèrdues econòmiques directes pels animals morts o ferits. L'atac d'un llop o lloba segons expliquen, "ocasiona estrés en les ovelles, que poden patir avortaments en el cas de les embarassades i no poder quedar-se prenyades les que es troben en cobriment".
 
Els ramaders demanen solucions i que les institucions facin alguna cosa per emportar-se a la lloba. Volen que es capture a la lloba i que se l'emporten de la zona perquè no ataque a més ovelles.
 
A Alcanyís tots els atacs s'han produït en la zona del pla de les Salades més pròxima al canal Calanda-Alcanyís. El primer cop, fa dos anys, la lloba va matar set ovelles i en el passat Nadal, van morir dos més. Després del primer atac es va pensar que era una visita puntual ja que el Baix Aragó no és un hàbitat natural i els llops viuen en ramat però diverses fonts consultades per la COMARCA confirmen que en este temps s'han vist indicis clars que evidenciaven que l'animal seguia en la zona.
 
El Govern d'Aragó ha destinat 2,5 milions d'euros en la línia d'ajudes que intenta compensar els sobrecostos en la ramaderia extensiva derivats de la convivència amb el llop i l'os, a través de cinc convocatòries: 500.000 euros en 2018, 2019 (400.000 euros), 2020 (500.000), 2021 (550.000) i 2022 (550.000).
 
No obstant això, en el seu comunicat el Departament d'Agricultura, Ramaderia recorda la necessitat de protegir els ramats per a evitar els atacs. Les mesures d'autoprotecció són obligatòries per a sol·licitar les ajudes i també són subvencionades al 100%. En concret, s'incentiva l'adquisició i instal·lació de closos fixos o portàtils per al bestiar; pastors elèctrics; gossos de raça mastí en qualsevol de les seues variants (muntanya dels pirinencs, mastí del Pirineu, mastí espanyol), purs o croats, inclosos les despeses associades a la inscripció en el registre d'identificació i la subscripció d'assegurances de responsabilitat civil per a la tinença de gossos; i la compra de dispositius de localització per al bestiar (GPS).