Femme In Arts desmunta els estereotips associats a la maternitat i dona veu a les dones ebrenques

El certamen oferix un espai de reflexió sobre les violències patriarcals associades al fet de ser o no ser mare

per Aguaita.cat, Amposta | 26 de novembre de 2021 a les 16:41 |
L'espectacle 'Exabrupte', de Maria Garriga, es podrà veure en esta edició del Femme in arts 2021 | Cedida
La 5a edició de Femme In Arts desconstruix els estereotips de la maternitat i reflexiona sobre les violències i els valors patriarcals associats al fet de ser o no ser mare. El recital de dones poetes Las Lorquianas va obrir este dijous el certamen, coincidint amb el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones. Femme In Arts programa fins diumenge música, dansa, cinema i recitals, i també un alletament públic. Va ser el primer festival feminista i amb perspectiva de gènere de Catalunya i un cop consolidat, promourà un diàleg transgeneracional amb el testimoni de dones ebrenques, de postguerra, babyboomers i milenials, per posar l'accent en la idiosincràsia de les seues vivències en un territori rural com l'Ebre.

Femme in Arts, organitzat per Lo PatiCentre d'Art d'Amposta, amb la col·laboració del Pla Local de Polítiques de Dones de l'Ajuntament i el Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal del Montsià, va arrencar este dijous amb 'Roca, llet i pluja', un recital del col·lectiu de dones poetes Las Lorquianas i el col·loqui 'Maternarratives literàries i digitals', amb Fuensanta López, Teresa Domingo i Tamara Arasa i la introducció literària d'Helena Herranz de la llibreria La Romàntica d'Amposta.


"Posem les dones al centre i enguany parlem de maternitat que és un moment molt transcendent en la vida d'algunes dones i de les que no ho volen ser o tenen dubtes", ha explicat la directora, Anna Zaera. "Voliem abordar aquestes discussions amb diferents disciplines artístiques.

L'espectacle de dansa contemporània 'Exabrupte', de Maria Garriga inaugura la cinquena edició, una proposta que "mostra la fragilitat, la intimitat i la resistència d'una dona" que es vol mostrar tal com és davant del públic. Dissabte es projectarà 'True Mothers' de Naomi Kawase, film seleccionat Cannes 2020, i també el documental 'Tiempo de deseo', de Raquel Marques, que mostra des de diferents òptiques les pors que pot patir una dona al moment de ser mare.


Zaera ha destacat que el festival vol col·lectivitzar i posar veus en comú perquè les dones viuen les seves vides "de manera privada, sense compartir dubtes i malestars", i reunir-les "té una potencià molt gran i transformadora".

Dissabte clourà la jornada Lu Rois, una artista que acaba de ser mare i que presenta 'Microcosmos', un àlbum ple de poesia que aprofundeix sobre la maternitat i "els seus efectes de llum i foscor". Diumenge hi haurà la trobada 'Transmaternitat' entre dones ebrenques de diferents generacions i Femme In Arts es clourà amb l'aclamada proposta d'Ada Vilaró '360 grams', una obra teatral que reivindica el cos de la dona i que es podrà a l'Auditori de la Unió Filharmònica.
 

Cartell del Femme in arts 2021

 

Participació