Les eleccions del 14F donen cinc diputats a l'Ebre i Esquerra revalida la seua fortalesa

La participació es desploma en unes eleccions celebrades en plena pandèmia

Els diputats Lluís Salvadó i Maria Jesús Viña, amb els sortints Irene Fornós i Alfons Montserrat.
Els diputats Lluís Salvadó i Maria Jesús Viña, amb els sortints Irene Fornós i Alfons Montserrat. | Cedida
S.C./S.B.
14 de febrer del 2021
Actualitzat el 15 de febrer a la 13:35h
Esquerra Republicana ha revalidat la seua fortalesa a les Terres de l’Ebre amb un 31,8% dels vots en les eleccions al Parlament d’este 14-F (amb un 95% del vot escrutat). Els republicans tornen a ser primera força de forma incontestable en unes eleccions en plena pandèmia en què s'ha desplomat la participació arreu i també a l'Ebre, de gairebé 30 punts (per quedar-se a l'entorn d'un 50%). La victòria republicana ha estat amb un percentatge lleugerament inferior al resultat obtingut en la contesa del 2017, quan van obtenir el 33,6% dels vots. El resultats dels republicans al conjunt de la demarcació de Tarragona faran que ERC tinga 5 diputats a la demarcació, dos dels quals ebrencs, Lluís Salvadó i Maria Jesús Viña.

El rapitenc Lluís Salvadó ha expressat la satisfacció de la formació republicana per este nou triomf al territori: "És l'unica demarcació on guanyem a Catalunya amb molta diferència amb la segona força i a les Terres de l'Ebre guanyem amb molta claretat; per a nosaltres és un goig dir que esta vegada hem guanyat a les quatre comarques ebrenques, i a 40 municipis a més de les capitals de comarca, que és la primera vegada que ho aconseguim i per a nosaltres també és una fita important", ha afirmat en conèixer el resultats de les urnes.

Resultats Baix Ebre

Una altra diputada ebrenca serà la jesusenca Mònica Sales (JxCat), que repetirà al Parlament en la seua segona legislatura. Els de Puigdemont s’han consolidat com a segona força al territori, amb un 22,14% (amb el 95% escrutat). Perden pistonada, però, respecte els comicis al Parlament del 2017, on van aconseguir un 28% dels vots.

El que perden els dos principals partits independentistes, però, ha anat a parar a la CUP. Els anticapitalistes, que han comptat amb la terraltina Júlia Urgell com a número 3 de la candidatura, han aconseguit el 7,4% dels vots a les Terres de l’Ebre (el 2017 no van passar del 4,4% dels vots). En esta ocasió els cupaires recuperen l’escó a la demarcació de Tarragona aconseguit el 2015, de la mà, ara, de Laia Estrada.

Resultats Montsià

També cal remarcar també l'ascens del Partit Socialista de Catalunya a les Terres de l'Ebre, escalant fins a la tercera posició que el 2017 va copar Ciutadans al territori, on ara la formació taronja s'enfonsa en la mateixa mesura que al conjunt del país. Els socialistes tindran representació ebrenca també al Parlament de la mà de Joaquim Paladella. 

I encara un cinquè diputat per a l'Ebre, el cap de llista d'En Comú Podem, el tortosí Jordi Jordan, que manté els suports cap a esta formació respecte als últims comicis.

Resultats Ribera d'Ebre

Un altre dels titulars de la jornada és la irrupció de VOX en el panorama polític ebrenc. Al conjunt de les Terres de l’Ebre el partit de l’ultradreta ha aconseguit 3.323 vots (amb el 95% escrutat) i un 4,79% dels vots. Al Montsià és un han tret un percentatge més alt en l’escrutini, amb un 6,24% dels vots. L’entrada de VOX ha anat en detriment del PP, que si fa 4 anys aconseguia el 4,6% dels vots, ara s’ha quedat amb un escàs 3,1%, per darrera, per tant, del partit de Santiago Abascal.

Resultats Terra Alta

Per comarques

Els republicans de fet han guanyat a les quatre comarques, amb un 31,4% dels vots emesos en el cas del Baix Ebre, seguits per Junts per Catalunya amb un 20,6% i el PSC, amb un 14,7%. També al Montsià Esquerra ha estat la força guanyadora, amb un 32,6% dels vots, i amb el mateix ordre que a la comarca veïna, li seguixen JxCat, amb un 18,6% i el PSC, amb un 15,4%. La mateixa correlació de forces s’ha donat a la Ribera d’Ebre: al capdavant Esquerra (33,03%), després JxCat (26,25%) i amb la meitat de suports el PSC (12,78%). I tampoc varia este mapa a la Terra Alta, on s’imposa ERC (29,91%), en segon lloc Junts (22,5%) i seguits del PSC (14,79%). En este cas per tant Esquerra pren la primera posició a la comarca que per només 2 vots havia aconseguit Junts el 2017.