1 de 10

Saquegen el jaciment ibèric de la Ferradura-els Castellets d'Ulldecona

L'Ajuntament, que apunta a un furtiu equipat amb un detector de metalls, denuncia el cas davant dels Mossos

Jaciment la Ferradura-els Castellets d'Ulldecona amb mostres visibles d'haver estat foradat i malmès. | Cedida
per Redacció, Ulldecona | 2 de febrer de 2021 a les 15:43 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 2 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament d'Ulldecona ha denunciat davant dels Mossos d'Esquadra el saqueig i les destrosses efectuades al jaciment ibèric de la Ferradura-els Castellets. La responsable de les excavacions i membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) de la UB, que des de fa deu anys treballa periòdicament el jaciment, va descobrir els fets aquest dilluns arran d'una visita rutinària a l'espai. Segons ha remarcat l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura, els danys produïts en un espai d'uns 20 metres quadrats són "greus" i es desconeix la quantitat així com el valor de les peces que s'haurien pogut endur. Creuen que el saqueig podria ser obra d'un furtiu equipat amb un detector de metalls.

El jaciment ha estat malmès en alguns punts "amb danys greus". Alguna persona hauria accedit a la Ferradura-els Castellets amb un detector de metalls, l'ús del qual està prohibit, i hauria destruït uns 20 metres quadrats del jaciment. "Els furtius sabien el que es feien", ha denunciat Núria Ventura, alcaldessa d'Ulldecona. "El dany és irreparable perquè l'entorn ara està contaminat i han destruït una part importantíssima de la nostra història", ha lamentat.


En este moment no s'estava fent cap campanya d'excavacions però la responsable dels treballs, que residix al municipi, es va apropar este dilluns a visitar el jaciment i ho va detectar. Hi va trobar espais remenats i altres excavats i foradats. Hi ha punts on hi ha evidències que s'han endut material però desconeixem la quantitat o el tipus de peces que falten. El jaciment la Ferradura-els Castellets data de la primera edat del Ferro i és dels pocs que hi ha al territori. "La importància històrica està més que documentada i tothom ha de ser conscient que el jaciment té gran un valor històric més enllà de l'àmbit municipal", ha subratllat l'alcaldessa.

L'Ajuntament ha presentat este dimarts una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra. "Esperem que les investigacions donen els seus fruits, també per part de la policia local i totes les àrees de l'Ajuntament posarem els mitjans per enganxar la persona o les persones que han dut a terme este delicte", ha dit Ventura. El consistori intensificarà la vigilància i fa una crida a la resta de cossos de seguretat perquè facen el mateix. "Són jaciments de fàcil accés per als furtius. A Ulldecona on en tenim uns quants, per sort, i és impossible tenir una vigilància 24 hores, 365 dies a l'any. No pots posar portes", ha apuntat Ventura.


L'última campanya d'excavacions a la Ferradura-els Castellets es va fer el 2019. L'any passat estava prevista una nova actuació al mes d'abril però es va haver de suspendre per la covid.

 

Participació