La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa celebra l’anunci de la retirada del monument

L'obra, amb un pressupost de 200.000 euros, preveu desmuntar el monòlit per peces

Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols
Vista del capdamunt del monument franquista de Tortosa, entre núvols | Sílvia Berbís
Aguaita.cat
20 de novembre del 2020
Actualitzat a la 13:13h
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa celebra l’anunci de la retirada del monument franquista situat al pas del riu Ebre a la ciutat realitzat avui pel Govern de Catalunya, com un triomf històric de la societat  civil al que les institucions polítiques d’este país que finalment han donat resposta després d’anys  de nul·la voluntat política on hem estat denunciant esta anomalia democràtica.  

És una gran victòria de la societat civil que no arriba de forma gratuïta, sinó com a resultat d’anys  d’una lluita persistent i constant a base d’arguments, pedagogia, mobilitzacions, ignorades per  totes les administracions públiques d’aquest país. "Ens satisfà l’anunci, l'evolució de la mirada i  posicionament contundent del Govern de Catalunya i el canvi de percepció per part de  determinats partits durant el llarg procés que ens ha portat fins aquí" , afirmen.
 

Ester Baiges, portaveu de la Comissió per la Retirada de la Dictadura Franquista. Foto: Sílvia B.


La Comissió ha volgut donar les gràcies a totes les persones i col·lectius que "des de fa tant de temps i durant  anys, han contribuït a que hàgem arribat al punt on som ara". També han volgut fer un recordatori  per totes les víctimes del cop d’Estat franquista i la guerra civil silenciades i oblidades durant  tants anys i per les víctimes de la repressió franquista que malauradament, "per la desídia i inclús  complicitat de la classe política, no hauran vist en vida aquest anunci que significa un triomf de  la justícia, la dignitat i la recuperació de la seua memòria".  

Senten que cada cop som més a prop d’aconseguir una Tortosa lliure del monument franquista més gran de  Catalunya, "una vergonya monumental que tenim clavada al mig del riu des de fa 54 anys". Han recordat un cita d' Umberto Eco: "el feixisme és un monstre amb moltes cares i el nostre deure és  desemmascarar-lo". Quaranta-cinc anys després de la mort de Franco," li arrenquem una màscara al feixisme  i la democràcia s’obri pas a Tortosa. Una altra Tortosa lliure de la petjada franquista i feixista és  possible i esperem que sigue una realitat ben aviat".  

Al seu torn, demanen rigor i celeritat en el compliment d’esta decisió i enderrocament. Així mateix, celebren la col·laboració  de les diferents administracions implicades en fer possible l’execució de l’obra i demanem el  compromís dels diferents partits a donar continuïtat al procés de retirada i posteriorment,  independentment del resultat de les eleccions. Seguirem amb atenció la implementació  d’este anunci fins que la retirada del monument sigui una realitat.