Tot el que has de saber per gaudir de l'espectacle de les llàgrimes de Sant Llorenç

La pluja d'estels assolix el seu màxim esta setmana, coincidint amb la lluna minvant

per Aguaita.cat , 11 d'agost de 2020 a les 15:51 |
Llàgrimes de Sant Llorenç. | Emili Vilamala.
Aquesta informació es va publicar originalment el 11 d'agost de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les llàgrimes de Sant Llorenç 2020 fa dies que creuen el nostre firmament, però és esta setmana quan la pluja d'estels més famosa del món, coincidint amb la lluna en fase minvant, assolix el punt en què es veu amb major intensitat. Serà, evidentment, de nit, quan s'esperen entre 100 i 110 estels fugaços per hora. On i quan puc gaudir dels sempre espectaculars Persèids?

Quan? Les millors nits, quan es concentrarà més densitat de fugisseres, seran les nits d'este dimarts, dimecres i dijous. En coincidir amb la lluna minvant, el millor moment per aixecar el cap i contemplar l'espectacle serà, segons els experts, durant la primera part de la nit. El millor és mirar en vertical cap amunt, així s'abarca més superfície de cel. Si no vols acabar amb el coll adolorit, estirat a terra.


On? El més important és situar-te en un indret amb poca contaminació lumínica.  La diferència entre un cel amb molta o poca contaminació lumínica pot fet variar el nombre d'estels visibles en un 90%.

Què estarem veient?


La pluja d'estels és conseqüència del contacte de les partícules del cometa Swift-Tuttle amb l'atmosfera. També reben el nom de Perseids perquè fan referència al seu punt d'origen aparent sobre la volta del cel (el que s'anomena radiant), que és la constel·lació de Perseu, molt a prop de la de Cassiopea. El cometa Swift-Tuttle descriu la trajectòria que fa la volta al Sol cada 135 anys, però és cada any per esta època que la Terra travessa la seva cua.

Quan la Terra creua la cua del cometa, les partícules de pols i sorra travessen l'atmosfera terrestre a una velocitat de 212.400 km/h. Per este motiu, les partícules del cometa -la majoria no són més grans que un gra de sorra- produïxen traces de llum, que són les llàgrimes de Sant Llorenç.

 

Participació