Coronavirus

Qui pot i qui no pot anar a treballar a partir d'ara?

L'Estat aixeca el confinament total i torna a les restriccions de les dues primeres setmanes d'estat d'alarma

per Alba Domingo , 13 d'abril de 2020 a les 10:31 |
Una dona amb mascareta, al metro de Barcelona | Adrià Costa
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El confinament total ha acabat oficialment, però encara som molt lluny de la normalitat. A partir d'este dimarts a Catalunya tots aquells treballadors d'activitats no essencials que no puguen fer teletreball i no hagen acordat el contrari amb la seua empresa tornaran als seus llocs de faena. La decisió ha aixecat crítiques entre partits de l'oposició, metges i altres experts, i també la Generalitat.

Des de la Moncloa han insistit durant tot el cap de setmana que no es tracta d’una "desescalada" ni d'una "relaxació" de la situació, sinó del retorn a un confinament no tan sever per l'economia. Pedro Sánchez es basa en l'"estabilització" dels contagis en la darrera setmana per justficar la decisió, però el cert és que la mesura no compta amb el consens ni dels polítics ni dels experts.


El president Quim Torra ha alertat estos últims dies que rebaixar el confinament "provocarà un augment de malalts i un col·lapse del sistema sanitari català" i ha assenyalat directament a Sánchez com a responsable si es produeix una segona onada de contagis. Per això, ahir al vespre el Govern va aprovar un paquet de mesures per mitigar l'impacte de la decisió de la Moncloa.

Malgrat les crítiques, l'Estat torna avui a la situació prèvia al 28 de març, amb una pandèmia més controlada però que ja ha deixat 16.972 defuncions i més de 166.000 contagiats. Us resolem a continuació alguns dels dubtes més freqüents sobre l'aixecament del confinament total. 


1. Qui podrà treballar?

A partir de dimarts, els treballadors catalans que no puguen fer teletreball hauran d'anar a treballar. Això no vol dir, per exemple, que tornen a obrir bars o comerços, sinó que tornaran a la feina aquells treballadors que estaven actius fa dues setmanes, abans que es decretés l'aturada de l'activitat essencial que reclamaven governs com el de la Generalitat.

A banda de les faenes que no s'han aturat, ara, els sectors que podran reobrir són la construcció, la indústria que no produeix directament per frenar la pandèmia ni per garantir subministres bàsics i alguns serveis, com ara les treballadores de la llar, jardiners o operadors de centres d'atenció telefònica. Els comerços de productes no essencials continuaran tancats, ja que, com s'especifica en el decret d'estat d'alarma només està justificada per part des ciutadans "l'adquisició d'aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat".

2. He de portar mascareta?

La gran pregunta. No és obligatori, però sí recomanable, especialment en llocs on no es puga mantenir la distància de seguretat. Tot i que el Govern ha demanat que siga obligatori el seu ús, la Moncloa ha obviat la demanda. Tot i això, el govern espanyol n'ha enviat 1,7 milions per repartir a Catalunya i la Generalitat preveu garantir a partir del dia 20 una mascareta per cada català. En este vídeo del Col·legi de Metges s'explica com es posen i quins tipus de mascareta hi ha.


3. Com m'he de protegir?

Les indicacions oficials per a estos dies vinents són mantenir la distància de seguretat, rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o una solució hidroalcohòlica i evitar aglomeracions, tant als transports com als llocs de treball.

L'Estat ha elaborat una sèrie de pautes, segons les quals tothom que tinga símptomes -febre, malestar, tos- no ha d'anar a treballar i s'ha de posar en contacte amb les autoritats sanitàries. Tampoc hi han d'anar persones que són contacte estret d'una persona amb la malaltia diagnosticada ni tampoc els col·lectius de risc.

En referència als desplaçaments, s'han de fer servir opcions de mobilitat que minimitzen riscos, com ara el vehicle privat, la bicicleta o anar caminant, per tal de garantir la distància interpersonal.

4. Fins quan durarà esta situació?

De moment, el Congrés ha convalidat que s'allargue l'estat d'alarma fins al 26 d'abril, però Sánchez ja ha deixat caure que molt probablement caldrà una nova pròrroga fins al 10 de maig. Ara com ara, el confinament durarà dues setmanes més i el president espanyol ha assegurat que es mirarà amb atenció com evoluciona l'epidèmia per si cal tornar a endurir les restriccions. Mentre no hi haja una vacuna, es previsible que es puguen produir estats d'alarma i restriccions intermitents si es produeixen rebrots de contagis.

5. Què hi diu la Generalitat?

La Generalitat ha lamentat el que considera una primera fase del desconfinament, ja que era partidària de seguir amb la paralització dels serveis essencials, però s'ha resignat a prendre un seguit de mesures de la seua competència per "protegir els ciutadans". Es tracta de mesures pal·liatives que eviten que la pandèmia es propague als transports i als llocs de faena.

Torra sosté que Catalunya ha seguit "sempre" el criteri dels científics i això és el que el duu a demanar que no es relaxen les mesures. En este sentit recorda que la situació no està controlada, que el 89% de les UCI estan ocupades, que hi ha sobrecàrrega de treball dels professionals i la situació és crítica a les residències.

6. Com justifica la decisió el govern espanyol?

Per contra, les autoritats polítiques i sanitàries del govern espanyol asseguren que la pandèmia s'està alentint i estabilitzant. Dels increments del 33% dels contagis en els primers dies de confinament, els nous casos diaris suposen ara un 3% i també s'ha produït una estabilització als hospitals. Estes dades, ha detallat la Moncloa, encara no reflecteixen els efectes d'estes dues últimes setmanes, per tant és previsible que ens les pròxims dies continuen disminuint. 

Davant d'este escenari, l'Estat considera que es pot començar a relaxar la mesura més dura: l'hivernament de l'economia. Sempre observant, això sí, com evoluciona la corba de contagis i morts. Segons Sánchez, els efectes del confinament total es veuran reflectits esta setmana. Algunes veus, com la de l'epidemiòleg Antoni Trilla, membre de l'equip científic assessor del govern espanyol, han alertat del risc d'un "rebrot".
 

 

Participació