El Museu Terres de l'Ebre acull una exposició temporal sobre els cartells propagandístics de la Guerra Civil

La mostra es titula 'El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939' i es podrà veure fins al 19 d'abril

per Aguaita.cat , Amposta, 26 de febrer de 2020 a les 11:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de febrer de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Un dels cartells de la col·lecció de Julio Allepuz que es podrà veure a la mostra Foto: Cedida

La sala d'exposició temporals del Museu de les Terres de l'Ebre a Amposta acollirà des de divendres i fins al 19 d'abril l'exposició 'El llapis, arma de guerra antifeixista 1936 – 1939'.

Es tracta d'una mostra amb trenta cartells dels principals artistes del període i dibuixants anònims que es van fer servir durant la Guerra Civil espanyola com a elements de propaganda.


L'exposició ha estat organitzada a partir de la col·lecció de Julio Allepuz i comissariat i el procés de documentació de Teresa Ferré Panisello. Hi destaca un conjunt de vuit projectes de cartell d'autoria desconeguda, un material excepcional del 1938 que rarament es pot exposar.

La mostra compta amb cartells dels artistes catalans Carles Fontserè i Martí Bas, els valencians Josep Renau i Manuel Monleón i de José Bardasano, Mariano Rawicz o Antonio Cañavate, entre altres, que van desenvolupar la seua faena a la Madrid assetjada.

 

Un dels cartells de la col·lecció de Julio Allepuz que es podrà veure a la mostra Foto: CedidaL'exposició repassa també l'ús dels cartells en postals i la importància que va tenir el món editorial amb llibres il·lustrats editats durant la guerra, com 'No pasarán! Ispania volum II', publicat a la Unió Soviètica amb disseny d'El Lissitzky i Evgenii Goliakhovsky; o àlbums d'il·lustracions com 'Estampas de la revolución española. 19 de Julio 1936', de José Luis Rey Vila.

També s'exposaran ells dibuixos premiats en un concurs de caricatures antifeixistes organitzat per la UGT el 1938 i la carpeta Madrid amb text introductori d'Antonio Machado i obres de diferents dibuixants.

La Guerra Civil va significar una fita en la propaganda i marcà les pautes per a la II Guerra Mundial. Per primera vegada nous mitjans de comunicació de masses com la ràdio i el cinema sonor existien en un conflicte bèl·lic, però el cartell va continuar sent un dels elements propagandístics fonamentals, que recollia la modernitat de l'avantguarda soviètica i la publicitat comercial.

Els grans centres de producció comunicativa, Barcelona, Madrid i València van posar tots els recursos disponibles a favor de la jove democràcia republicana. Sindicats com la CNT i la UGT, partits polítics com el PSOE, el POUM o el PSUC, institucions com la Generalitat de Catalunya o el Ministerio de Propaganda van crear organismes i seccions dedicats a l'estratègia propagandística.
 

Flyer de l'exposició, que es podrà visitar fins el 18 d'abril al Museu de les Terres de l'Ebre, a Amposta Foto: Cedida

 

Participació