El PSC d’Amposta proposa la creació d’una empresa pública d’energia elèctrica renovable

Els socialistes presentaran una moció per a què al consistori estudie la viabilitat tècnica i jurídica per fer canvi de model energètic basat en recursos renovables

Façana de l'Ajuntament d'Amposta
Façana de l'Ajuntament d'Amposta | Cedida
Redacció
20 de febrer del 2018
Actualitzat a les 12:10h
El portaveu del PSC a l’Ajuntament d’Amposta, Francesc Miró, ha explicat este dimecres que el grup socialista presentarà una moció per demanar al consistori que estudie la viabilitat tècnica i jurídica per crear una comercialitzadora pública d’energia elèctrica renovable.

"Ha arribat el moment de reivindicar qüestions fonamentals sobre el proveïment d’un bé bàsic com és l’electricitat" ha manifestat Miró. En conseqüència, és necessari que es promogue un canvi del model energètic des de les Institucions, que pose l’energia en mans de la ciutadania, que assegure uns mínims vitals i que al mateix temps evite el malbaratament energètic, i inicie el canvi de model cap a un sistema energètic net i autònom basat en l’estalvi, l’eficiència, i les energies renovables”, ha afegit.

“L’objectiu d’esta comercialitzadora és obtenir la sobirania elèctrica, gestionar de forma integrada la generació elèctrica de fonts renovables i que permete donar o cedir els excedents d’energia que es produisquen a les instal·lacions municipals d’autoconsum per garantir el subministrament a tots els col·lectius amb situació de pobresa energètica”, defensen els socialistes en una nota de premsa. “Des del grup socialista entenem que la municipalització d’este eix estratègic permetrà consolidar una funció social i lluitar amb eficiència contra la pobresa energètica, i alhora comercialitzar els excedents de consum en les llars”, afegixen.

La proposta també contempla que la comercialitzadora municipal es comproma’s a revertir els beneficis que s’obtinguen en programes de promoció de l’estalvi, l’eficiència energètica i les energies renovables. A més, “este model no contempla només generació i venda d’energia, sinó models de servei a la ciutadania, d’edificacions amb consums energètics gairebé nuls i amb zero emissions que respecten l’entorn, per això els socialistes d’Amposta volem que es cree un punt d’assessorament energètic que oferisca serveis energètics integrals”.

En este sentit, apunten que “considerem de vital importància actuar sobre equipaments municipals per tal d’aconseguir un estalvi d’energia i d’emissions” i, al mateix temps, ser un “exemplificador davant la ciutadania”. “Que l’adhesió al Pacte d’alcaldes i alcaldesses per treballar en la lluita contra el canvi climàtic tinga sentit i que estiga ple de contingut per als pròxims anys, pensant en l’horitzó 2030”, reblen.

En concret, el grup socialista proposarà crear un Districte 100% renovable i amb zero emissions,  que “podria situar-se al voltant de tots els equipaments concentrats a la zona dels XIRIBECS, instal·lant a les cobertes dels edificis municipals sistemes de generació elèctrica solar fotovoltaica i pèrgoles generadores d’energia al parc dels Xiribecs”. Este districte “hauria d’estar ben definit en les estratègies del PAES i podria comptar amb finançament Europeu a través dels Fons FEDER”, argumenta Francesc Miró.

D’altra banda, el grup socialista presentarà una moció per exigir a la Generalitat l’abonament del deute pendent de les escoles bressol d’Amposta. La regidora Anna Tomàs ha expressat que: "Instem al Govern de la Generalitat de Catalunya que d’acord amb la sentència del TSJC retorne el deute contret i pendent d’abonar per la gestió del servei de les escoles bressols a Amposta, que tot i no plantejar-li amb anterioritat cap recurs directe per la via judicial des d’este consistori al Govern de la Generalitat, sí que hi ha pendent un deute per esta gestió pels mateixos cursos escolars del 2012 a 2015, i que preveu esta sentència."