Professionals sanitaris i universitaris es formen a les aules de simulació de la URV a Tortosa

El Campus Terres de l'Ebre inaugura l'innovador CISTE, un centre tecnològic amb maniquins d'alta fidelitat

Dues infermeres pediàtriques fan pràctiques a les aules de simulació de la URV
Dues infermeres pediàtriques fan pràctiques a les aules de simulació de la URV | Anna Ferràs
Aguaita.cat
27 de novembre del 2023
Actualitzat a les 19:59h
El CampusTerresdel'Ebre de la UniversitatRoviraVirgili (URV) ha inaugurat oficialment a Tortosa el Centred'Innovació iSimulacióTerritorial (CISTE).

Disposa de diverses aules amb l'última tecnologia i tots els equipaments mèdics necessaris per fer simulacióclínica. Un dels principals avenços del CISTE és l'hiperrealisme que oferix gràcies als maniquinsd'altafidelitat amb què s'ha dotat, una dona d'edat avançada, un home de mitjana edat, un nen petit, una embarassada i el seu nadó, i un altre nadó prematur.

Fins ara ja s'han fet un centenardecursos amb més de 1.300professionalssanitaris i 400estudiantsuniversitaris i es treballa per obrir la simulació clínica a altres disciplines, com l'esport o la psicologia.

El projecte del CISTE va començar "de forma embrionària" l'any 2019, amb una primera aula de simulació i s'ha convertit en "un projecte singular i estratègic", ubicat en un "entorn acadèmic d'excel·lència", com ha destacat la directora de la Càtedra d'Innovació i Simulació en Salut de les Terres de l'Ebre.

La terceraplanta del CampusTerresdel'Ebre de la URV, a Tortosa, s'ha convertit en un centre d'alta tecnologia per on han apassat ja milers de professionals sanitaris per formar-se a partir de la simulació clínica i de salut. La metodologia, com apunta Reverté, destaca per l'entorn realista que ofereix, "totalment immersiu" i que permet, a més a més, "el pensament reflexiu i crític" sobre l'aprenentatge i les competències.

Hiperrealisme

En un curs de formaciópediàtrica, dimarts passat, diverses infermeres pediàtriques es van posar a prova amb un dels maniquins que disposa el CISTE. "En Manel", un nen maniquí hiperrealista d'uns nou anys, no podia respirar, tenia molta tos, i les seves constants vitals no paraven d'empitjorar mentre el grup de quatre infermeres intentaven estabilitzar-lo. En les dues aules contigües a aquesta falsa habitació hospitalària del centre, separats per vidres enfosquits, la resta de professionals apuntats a la formació seguia l'evolució de la feina de les seves companyes, i ho comentaven i avaluaven. A l'altra aula, la formadora i els tècnics del CISTE controlaven el maniquí i proposaven complicacions a les infermeres.
 

Formació d'excel·lència al territori

 
Com ha apuntat el rector de la URV, JosepPallarès, el CISTE era una necessitat del territori. La simulació és una eina que tenen altres universitats, però a les Terres de l'Ebre s'ha fet "un pas endavant amb la coordinació de tots "els agents de l'àmbit sanitari del territori" per tenir una "infraestructura de primera magnitud". Tenir un centre com aquest, ha remarcat, "és disposar de l'última tecnologia". A més dels maniquins hiperrealistes també, s'ha dotat amb pantalles i ulleres de realitat virtual, entre d'altres, per simular espais i entorns diferents al d'un hospital.

Reverté també ha destacat que els proveïdors de salut ebrencs de les quatre comarques ebrenques han treballat conjuntament, "de forma innovadora i difícil", per elaborar "un pla formatiu transversal, de formació continuada, "viu" i que respon a les necessitats dels agents de l'àmbit de la salut". Fins ara s'han fet 91 cursos, amb més de 1.300 professionals i especialistes de l'àmbit mèdic i més de 400 futur professionals del grau d'infermeria, formats. Aquestes dades es preveu incrementar-les l'any que ve. El centre està obert també a personal i estudiants de fora de les Terres de l'Ebre.
 
"Tenir-ho aquí al costat, evita absentar-se més d'un dia a la feina i dona facilitats per poder accedir a nova formació i conciliar-ho amb la feina i la vida personal, com ha assenyalat la directora de la Càtedra. El pla de formació continuada també "genera sinergies al territori"
 

Aula de simulació de parts i prematurs del Centre d’Innovació i Simulació Territorial del Campus Terres de l’Ebre de la URV Foto: Anna Ferràs