El so de les vibradores i el tràfec de borrasses omple des de fa uns dies els camps d’oliveres de les planes interiors del Baix Ebre i el Montsià. Els pagesos han consolidat l’avançament de l’inici de la collita amb l’arribada d’octubre, una pràctica impensable anys enrere però que permet obtenir olis verds de màxima qualitat, molt valorats al mercat.
Després de diverses campanyes marcades per la sequera, les pluges dels últims mesos fan preveure una collita excepcional. Segons càlculs de la DOP Baix Ebre-Montsià, la producció podria situar-se entre 15 i 20 milions de quilos d’oli, gairebé un 90% més que la campanya anterior.
La Cooperativa Agrícola del Camp de Santa Bàrbara va obrir la seva almàssera la setmana passada per rebre les primeres olives de la temporada, començant per la sevillenca, més primerenca, i continuant amb les varietats farga i morruda. L’avançament també ha permès als productors afectats pels aiguats portar olives caigudes al terra.
Segons el president de la cooperativa, Josep Lluís Cardona, l’oli verd “és un producte prèmium, verge extra, d’aroma afruitat i acidesa molt baixa”. La cooperativa preveu obtenir entre un milió i un milió i mig de quilos d’oliva verda, al voltant d’un 10% del total, i comercialitzar-lo sota marques pròpies a un preu més elevat.
Tot i les pedregades puntuals i els danys als camins rurals, Cardona confia que “serà una de les millors campanyes dels últims anys”. Amb tot, alerta que el canvi climàtic podria agreujar la irregularitat entre bones i males collites.
Pel que fa als preus, el president de la cooperativa admet una baixada del 50-60% respecte fa dos anys, situant el litre d’oli verge entre 3 i 8 euros, segons la qualitat.