La química de Tarragona assegura que va complir amb tots els protocols d'actuació

El conseller delegat d'IQOXE nega irregularitats posteriors a l'explosió i resta importància a les sancions d'Inspecció de Treball: "No ens consta que fossin greus"

La química de Tarragona, l'endemà de l'explosió.
La química de Tarragona, l'endemà de l'explosió. | ACN
Aguaita.cat
17 de gener del 2020
Actualitzat a les 12:31h
IQOXE, l'empresa química on es va produir la greu explosió de la Canonja aquest dimarts, nega irregularitats i assegura que van complir amb tots els protocols d'actuació quan un dels cinc reactors de la planta de la Canonja va col·lapsar, pocs minuts abans de tres quarts de set de la tarda. Així ho ha remarcat aquest divendres el conseller delegat de la companyia, José Luis Morlanes, en la primera entrevista des de l'incident, concedida a Els Matins de TV3.

El directiu ha destacat que els treballadors van actuar com se'ls requereix en una situació d'emergència: en primer lloc, protegir; després, avisar i, per últim, socórrer possibles víctimes. Segons Morlanes, es va contactar per telèfon amb Protecció Civil, que els va demanar un avís formal per mail. Un avís que, en no tenir Internet, no van poder fer. Finalment van acabar enviant-lo per fax. Tot això, assegura el conseller delegat, "dins dels temps estipulats pels protocols".

El representant d'IQOXE, dedicada principalment a la fabricació d'òxid d'etilè, també ha negat les acusacions de precarietat laboral -els sindicats amenacen amb una vaga- i que la planta hagués estat produint per sobre de les seves possibilitats. De fet, ha restat importància a les sancions rebudes per part d'Inspecció de Treball en els últims anys. Morlanes assegura que no els "consta" sancions "greus", fent referència a qüestions de seguretat, i ho atribueix a petits conflictes laborals interns.

Retret a la Generalitat

En aquest sentit, Morlanes ha llançat un dard contra la Generalitat: "Ja m'hagués agradat que algú del Govern m'hagués trucat per saber com estem, tal com han fet altres governs i administracions".

En un altre ordre de coses, el directiu ha explicat que encara no saben què va provocar l'explosió -que ha causat, per ara, tres víctimes mortals- perquè no ho han pogut analitzar. Des que les autoritats van confinar la planta, cap treballadors ni representant de l'empresa han pogut tornar a accedir a la zona 0. Morlanes ha anunciat que ja estan en contacte amb l'Institut Químic de Sarrià per esclarir les causes com més aviat millor.