València deixarà de fer bou embolat i bou capllaçat a tot el terme municipal

​El consistori permet els bous al carrer però avança que serà “inflexible” en el compliment de les ordenances en matèria de seguretat i benestar animal

Preparatius d'un bou embolat a Aldover (Baix Ebre) el passat 2013.
Preparatius d'un bou embolat a Aldover (Baix Ebre) el passat 2013. | Ferràs, Anna / Arxiu ACN
ACN
08 de juny del 2016
Actualitzat a les 17:19h
L’Ajuntament de València aprovarà este divendres una moció presentada per l’equip de govern municipal (Compromís, PSPV-PSOE i València en comú) per suprimir la celebració dels festejos amb bou embolat i bou capllaçat que se celebraven en algunes pedanies del nord de la ciutat (Carpesa, Massarrojos, Benifaraig i Borbotó). Així ho han anunciat l’alcalde, Joan Ribó, i la regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, que han apostat per la celebració de festejos alternatius i pel manteniment dels bous al carrer.

L’alcalde de València ha remarcat el compromís adquirit pel govern municipal d'"avançar cap al benestar animal" a la ciutat. "Ja hem fet realitat que cap circ de la ciutat utilitze animals salvatges o que en les roques del Corpus no es realitze la pràctica del tir i arrossegament". Ribó ha afegit que ara la ciutat fa un pas més per ser "una ciutat que respecta els animals, una ciutat sense la pràctica del bou embolat".

A més, l’ajuntament ha apuntat que el reglament de la Generalitat Valenciana que regula els festejos taurins establix que és el consistori de cada localitat el que ha de fer una declaració favorable per a la celebració dels bous al carrer i, en paraules de la regidora Glòria Tello, "una regidoria com la de Benestar Animal no pot autoritzar o donar llicència a una pràctica que es caracteritza per sotmetre els bous a una greu situació d’estrès que pot arribar a interferir en el funcionament normal del seu organisme". 

Així mateix, l’Ajuntament s’ha compromés amb els diferents alcaldes pedanis dels pobles de València a proposar activitats d’oci i culturals per oferir a les pedanies, activitats que permeten dinamitzar estes poblacions i que fomenten les relacions entre veïns i veïnes d’una manera lúdica i festiva. "Els pobles de València tenen una manera de ser pròpia i volem fomentar estes característiques", ha dit Ribó.

"Inflexible" en el compliment de l'ordenança dels 'bous al carrer'

Pel que fa als bous al carrer, l’Ajuntament de València ha recordat que els organitzadors han de complir amb una sèrie de normes com tenir una ambulància disponible, un dispositiu de policia, torniquets i assegurances, entre altres, uns serveis que ha de pagar cada agrupació. A més, el consistori ha assenyalat que se serà "inflexible" en el compliment de l’ordenança.