Agrofruit podrà pagar als productors part dels 600.000 euros pendents

En un comunicat, el grup citrícola assegura que el jutge ha aixecat les mesures cautelars contra l'exdirector general, Xavier Guarner, imputat per set delictes

Redacció
10 d'agost del 2015
Actualitzat a les 18:16h
Instal·lacions d'Agrofruit, al polígon de Campredó.
Instal·lacions d'Agrofruit, al polígon de Campredó. | Sofia Cabanes


Els productors de cítrics podran cobrar una part dels 600.000 euros que els deu el grup Agrofruit de la darrera campanya.  L’administrador concursal, “en assolir els objectius fixats”, ha accedit perquè es puga fer “un altre pagament parcial de la fruita als socis productors”. Un pagament que hauria de produir-se “de manera immediata”, des del serveis d'administració de la companyia. Així ho ha donat a conèixer en un comunicat el secretari del Consell d'Administració d'Agrofruit Export SA, Javier Faura.

Les empreses del grup, Agrofruit Export i Ebrefruit, ja han formulat la seua proposta de conveni als creditors. Segons informa el comunicat, les adhesions, per escrit, es poden plantejar fins al 15 de setembre.

D’altra banda, el consell d’administració informa que el Jutjat d’Instrucció n. 2 de Tortosa ha decidit aixecar, i per tant “deixar sense efecte”, totes les mesures cautelars que en el seu moment es van imposar contra l’exdirector general del grup Agrofruit i posterior cap de producció i vendes, Xavier Guarner. “En entendre que han decaigut els indicis que el podien vincular en la comissió d’un delicte d’apropiació indeguda, també han desaparegut les sospites de la possible comissió d’un delicte d’alçament de béns”, assegura el comunicat. Guarner estava imputat per 7 delictes: falsedat comptable, administració deslleial, d'apropiació indeguda, d'insolvència punible, d'alçament de béns, contra la hisenda pública i de falsedat documental. Els Mossos l’acusaven de generar un forat comptable de 30 M€ a Agrofruit  i d’apropiar-se, juntament amb dos directius més, de 275.000 euros.

El consell d’administració d’Agrofruit subratlla en el mateix comunicat que un informe emès per l’Agència Estatal de l’Administració Tributària a instàncies del jutge instructor “constata l’absència d’irregularitats amb la hisenda pública i, per tant, ni les companyies Agrofruit Export SA i Ebrefruit SAT ni els seus directius han comès cap tipus de delicte fiscal”. Amb tot la causa seguix oberta i continuen les investigacions.

Agrofruit va entrar en concurs de creditors al setembre del 2013, després de fracassar les negociacions amb la banca per refinançar 51 M€. Al juliol del 2014, va presentar concurs de creditors Ebrefuirt amb 23 M€ de passiu.

Al desembre del 2014 els Mossos d’Esquadra van dur a terme un escorcoll a la seu del grup, al polígon de Campredó (Tortosa) on, a més de Guarner, van detenir i imputar 3 directius més.

El consell d’administració manté que l’actuació policial va ser “desproporcionada” i que va malmetre la imatge “de l’empresa i els seus directius en plena campanya del cítric”.