1 de 10

Ulldecona acollirà funcions dels Pastorets este desembre

La nova temporada comença el 10 de desembre amb l’actuació dels Pastorets d’Ulldecona

Els Pastorets d'Ulldecona | Coordinadora de Pastorets de Catalunya
per Aguaita.cat, Ulldecona | 7 de desembre de 2023 a les 11:18 |
La temporada de Pastorets 2023-2024 comptarà amb més de 250 funcions repartides per 52 municipis del territori català de la mà de 63 grups associats a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. A les Terres de l’Ebre el municipi d’Ulldecona acollirà dos actuacions de Pastorets al Teatre Orfeó Montsià. La primera, que se celebrarà este diumenge 10 de desembre, donarà el tret de sortida a la temporada de Pastorets arreu de Catalunya. Es preveu que hi hagi entre 6.000 i 7.000 persones involucrades en les representacions i entre 60.000 i 65.000 espectadors, xifra que espera superar les 58.500 persones de públic de la temporada passada.
 

Una cita indispensable al calendari Nadalenc

 
Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única.
 
Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.
 

Un fenomen territorial

 
Són poques les experiències culturals que avui dia trobem descentralitzades i amb una forta presència arreu del territori català. Els Pastorets en són un gran exemple per simbolitzar la diversitat i diàspora de grups que hi ha arreu del país.
 
Són 65 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 32 grups de Barcelona (49,2%), 14 de la Catalunya Central (21,5%), 6 de Girona (9,2%), 5 del Penedès (7,7%) 5 del Camp de Tarragona (7,7%); 2 de Ponent (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,5%).
 

VII Fotoconcurs

 
Esta temporada la Coordinadora de Pastorets de Catalunya organitza la setena edició del concurs de fotografia “Els meus Pastorets”. La iniciativa, que se celebra de forma bianual, té l’objectiu de crear un fons de fotografia creativa i de qualitat que serveixi per documentar la trajectòria dels Pastorets. A curt termini, este fons ha de servir per poder disposar de bones fotografies en l’àmbit de difusió i imatge pública dels Pastorets. L’any passat també va permetre desenvolupar l’exposició “La força dels pastorets”. Este fons fotogràfic servirà a llarg termini per documentar la trajectòria dels Pastorets.
 
En el VII Fotoconcurs hi poden participar tots els fotògrafs aficionats o professionals vinculats a qualsevol grup de Pastorets que forme part de la Coordinadora. Les fotografies han de reflectir el fenomen dels Pastorets en el sentit més ampli, incloent-hi tot el seu entorn artístic, tècnic i humà. Un jurat format per fotògrafs reconeguts amb coneixement de l’àmbit de Cultura Popular i una representació de la junta de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya seleccionaran les obres guanyadores. Les imatges es poden presentar fins al dia 5 de febrer de 2024 a les 12 de la nit a través del formulari ubicat a la pàgina web de la Coordinadora.
 

IV Ajut a la investigació “Pastorets de Catalunya”

 
La Coordinadora, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, ha convocat la quarta edició de l’ajut a la investigacióPastorets de Catalunya”, corresponent a l’any 2023, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals dels Pastorets, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000€, està dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis.
 
El passat 15 de juny es va fer públic el veredicte de la convocatòria d'enguany a la qual es van presentar tres propostes. En el treball seleccionat, Xavier Vilajosana es proposa fer un estudi del text manuscrit del 1903, buscant les fonts d'on han sortit els diversos fragments i la incidència d'aquesta obra en els teatres de la vila de Gràcia.
 
Tot i que la convocatòria del 2022 es va declarar deserta, l’any anterior, el 2021 l’ajut va ser per al projecte “Les arrels medievals dels Pastorets. Edició i anàlisi dels primers textos del teatre nadalenc català”, de Lenke Kovács. Este projecte es presentarà en un acte obert a tothom el pròxim dimecres 27 de desembre a les 19 h a l’Orfeó Reusenc de Reus. L’any 2020 el projecte premiat va ser “Les garrofes:120 anys de crítica social berguedana a partir dels Pastorets d’en Pitarra”, d’Albert Rumbo Soler.
 

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya

 
La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.
 
 

Fotografia de grup de la presentació de la temporada de Pastorets 2023-2024 a càrrec de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Foto: Coordinadora de Pastorets de Catalunya

 

 

Participació