La Diputació a l'Ebre marxa del Palau Climent pels dèficits estructurals de l'edifici, agreujats per les pluges

L'ens rescindirà el contracte de lloguer i busca alternatives per ubicar la seu de forma permanent

Redacció
18 de setembre del 2023
Actualitzat a les 16:43h
La façana de la casa modernista, amb la singular tribunal.
La façana de la casa modernista, amb la singular tribunal. | Cedida
La Diputació de Tarragona abandona la que fins ara havia estat la seua seu a les Terres de l'Ebre, l'edifici del Palau Climent, situat al carrer de Montcada de Tortosa, perquè presenta dèficits estructurals que s'han vist agreujats amb els últims episodis de pluges, segons ha informat l'ens supramunicipal. Després de la valoració per part de tècnics de la Diputació, s'ha decidit el trasllat de totes les oficines a altres ubicacions i s'ha comunicat als propietaris de l'edifici la decisió de rescindir el contracte de lloguer. Els serveis tècnics de la institució estan estudiant alternatives d’espais a la ciutat de Tortosa per ubicar la seu de la Diputació a les Terres de l'Ebre de forma permanent.

De moment, s'ha reubicat l'oficina d'assistència en matèria de registre (OAMR) a l'espai de Base-Gestió d'Ingressos, a l'avinguda de Catalunya 76. D'altra banda, l'oficina del Patronat de Turisme de les Terres de l'Ebre, la unitat del Servei d'Assistència al Municipi i la unitat de Recursos Humans, Ocupació i Emprenedoria es traslladaran durant els pròxims dies a les antigues oficines de BASE-Gestió d'Ingressos, al carrer de Cristòfol Colom, 33, que passarà a ser la seu de la Diputació a les Terres de l'Ebre temporalment.

El Palau Climent

Al centre del carrer Montcada, en altres èpoques vial de gran importància social, econòmica i històrica de la ciutat, h ha casa Climent, clar exemple de casa familiar modernista encarregada pel farmacèutic Ricard Climent Ferrer al mestre d’obres Josep Maria Vaquer, el 1910.

El solar disponible, limitat, determina les solucions adoptades, amb clara composició vertical. A més, el carrer lateral a la façana ajuda a plantejar l’element que singularitza l’edifici: el seu mirador o galeria tribuna, en cantonada, de tres pisos d’alçada i estructura de fusta amb coberta metàl·lica i un penell.

La planta baixa té carreus de pedra i els nivells superiors presenten balconades de ferro forjat sobre fons d’esgrafiats, força detallistes, de motius vegetals i florals.

A l’interior destaquen les pintures murals modernistes predominantment florals i vegetals que amb les motllures de guix, policromades i daurades aconseguixen un efecte tridimensional molt original. Fa uns anys, la casa va ser rehabilitada.