Els ecologistes tornen a clamar pel delta de l'Ebre: «és escassedat i mala gestió, no sequera»

Ecologistes en Acció, PDE, Sediments i Aigua és Vida reivindiquen una moratòria de nous regadius i contenir la demanda

Ecologistes en Acció, PDE, Sediments i Aigua és Vida han dut a terme una acció reivindicativa per demanar una moratòria de nous regadius i contenir la demanda
Ecologistes en Acció, PDE, Sediments i Aigua és Vida han dut a terme una acció reivindicativa per demanar una moratòria de nous regadius i contenir la demanda | Anna Ferràs/ Ariadna Escoda
Aguaita.cat
04 d'agost del 2023
Actualitzat a les 17:46h
Una cinquantena d'activistes s'han concentrat davant de la TorredeSantJoan del deltadel'Ebre per tornar a denunciar la mala gestió que agreuja la regressió i la subsidència de la plana deltaica. A les habituals reivindicacions, s'hi suma una crítica a la gestió de la sequera i l'ús del recurs per part de l'agroindústria conca amunt de l'Ebre, una explotació que condemna el tram final del riu i el Delta.

Ecologistes en Acció, PDE, Sediments i Aigua és Vida demanen "una gestió responsable" de la sequera, que deixi de ser "interessada", que es contingui la demanda i que es comenci a parlar "d'escassedat". Denuncien que mentre no es complix el cabal ecològic al seu pas per Tortosa, "se santifiquen" nous canals de reg com el Xerta-Sénia.

L’actual context de sequera posa de manifest la mala gestió històrica de l’aigua. Els entorns fluvials són uns dels ecosistemes que patixen més els efectes del canvi climàtic, ja que no s'estan garantint els cabals ecològics, essencials pel bon funcionament dels ecosistemes.
 
 
Ecologistes en Acció, la Plataforma en Defensa de l'Ebre, l’Associació Sediments i Aigua és Vida han denunciat els impactes que l’escassetat hídrica ocasiona al riu Ebre i al seu Delta.
 
Dins de l'aigua i amb ajuda de caiacs, s’han desplegat pancartes que proclamaven “Lo riu és vida, salvem lo Delta” i "Poca aigua per tant regadiu”, amb l’objectiu de posar de manifest la urgent necessitat d'actuar per la preservació d’estos espais naturals.
 
L'acció s'ha dut a terme al voltant d'un element arquitectònic emblemàtic de la zona que mostra manifestament la decadència del patrimoni natural i cultural del Delta. Este és un clar exemple de la degradació d'un paratge natural privilegiat que és alhora refugi de biodiversitat, font d’aliments i motor econòmic del territori.

Un ecosistema malmès a causa de les pràctiques extractivistes al llarg de la conca de l'Ebre, que impedeixen el flux normal del cabal del riu, així com dels seus sediments. 
 
A la conca de l'Ebre, el 92% del consum d'aigua es destina a usos agraris,i la major part es destina als regadius. Aquesta aigua amb la qual alimentem cultius de regadiu en paratges on s’hauria de cultivar únicament secà, i dels quals gran part de la producció es destina a l’exportació, és expropiada de l'Ebre que es veu
minvat del cabal que requereix per al bon funcionament de la vida al riu.
 
De la mateixa manera els aproximadament 62 embassaments que tallen el seu curs acumulen els sediments que haurien d’arribar al Mediterrani per garantir la subsistència del Delta i per transportar nutrients que nodreixin la flora i la fauna.
 
Des dels moviments socials es demana seny a les administracions i a les comunitats de regants per tal de transformar l'actual model de producció agroindustrial que posa en una greu situació risc a Catalunya, on des de fa mesos ens trobem en un context de sequera extremadament proper
 a l’emergència. S’ha demanat transitar cap a un model orientat a garantir les necessitats de la població de Catalunya, amb perspectiva de sobirania alimentària, tot implementant els conreus que s’adeqüin a la realitat del territori, la qual cosa requereix de que les administracions valorin la feina de la pagesia i promoguin el relleu generacional dins el sector amb els recursos que siguin necessaris.
 
També una millor gestió de la demanda, no només en l'àmbit de l'agricultura sinó també d’altres sectors com la indústria, el turisme i el reaprofitament de les aigües d'ús domèstic.

De forma paral·lela, s'ha reivindicat la necessitat del Delta de rebre els seus sediments i, per tant, del pas d'estos a través de les preses i embassaments. La darrera petició ha estat en referència al model de gestió per conques, per a que les restriccions imposades a les conques internes també s’apliquen a la conca de l'Ebre en el territori català, ja que existix una manca de coordinació entre administracions important.
 
 
L'acció s'ha realitzat aprofitant l’Escola d'Estiu del col·lectiu EcolojóvenesenAcción, una trobada de joves ecologistes de tot l’Estat que este any s'ha celebrat a PoblenoudelDelta. La branca jove del col·lectiu ecologista ha reunit a una cinquantena de joves, de les quals una part important viuen a la conca de l'Ebre i han motivat aquesta acció de solidaritat amb la resta de territoris travessats pel riu, font de vida al llarg del tot el seu recorregut.