1 de 10

Ulldecona estrena una experiència immersiva de realitat virtual per descobrir la història del Castell

El municipi integra la celebració dels 800 anys de la carta de població en el cicle Patrimònium

Un tècnic de Cineproad experimentant amb les ulleres de realitat virtual. | ACN
per Redacció, Ulldecona | 30 de març de 2022 a les 16:47 |
Aquest article es va publicar originalment el 30 de març de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cicle Patrimònium 2022 d'Ulldecona (Montsià) estrenarà una nova experiència immersiva, de realitat virtual, per descobrir l'evolució històrica i arquitectònica del Castell. L'empresa Cineproad l'ha reconstruït digitalment, amb una visió panoràmica de 360 graus, que permet navegar per vuit fases constructives, des del segle VIII aC al XVI dC i des de cinc localitzacions diferents. És la proposta estrella de Patrimònium que commemorarà enguany el 800 aniversari de la carta de població d'Ulldecona 'La Vella', concedida per Guillem Ramon de Montcada. El cicle també oferix visites guiades, representacions teatrals, xerrades, i un concert de l'obra de Lionel Beltran que recorrerà les diferents cultures que han viscut al recinte fortificat.

El cicle Patrimònium 2022 d'Ulldecona girà enguany entorn del Castell i d'una important efemèride, el 800 aniversari de la concessió de la primera carta de població del municipi, que data de 1222 i que oficialitzava Ulldecona com a poble, el que llavors estava situat a dins de les muralles de la fortificació. La celebració serà un dels primers actes del certamen, el 9 d'abril, amb una recreació teatral i un recorregut guiat de les excavacions arqueològiques.


L'alcaldessa Núria Ventura ha remarcat que la fita del cicle, impulsar "el coneixement i estima del patrimoni per part de la ciutadania", s'ha assolit i en esta edició de recuperació després de la pandèmia, Patrimònium fa un pas més per fer valer i fer difusió del patrimoni local.

Este pas qualitatiu arriba amb un "nou instrument" que és la realitat virtual, una proposta d'experiència immersiva que permet fer un viatge de 2.700 anys al volant del castell medieval d'Ulldecona i descobrir la seua història i evolució arquitectònica "de manera diferent". L'Ajuntament fa esta aposta per continuar fent ús de la tecnologia, que ja va impulsar fa uns anys en l'àmbit de l'art rupestre. "Tot es resumix en entendre el patrimoni com a fet dinàmic i generador de cultura, coneixement i activitat, també econòmica, i esta és una aposta clara del govern municipal", ha defensat l'alcaldessa.


Ventura ha remarcat el treball que es fa des del consistori per tenir el suport econòmic d'altres administracions superiors. "Som un municipi petit i amb un patrimoni extens i sense el suport d'altres administracions, difícilment es tirarien endavant projectes com este tot i que costa moltes hores, moltes reunions i tocar moltes portes", ha contat. El projecte de realitat virtual ha costat 22.000 euros.

Amb totes estes novetats, el consistori també confia millorar les xifres de visitants de 2019 - 15.000 visitants anuals en els diferents actius- perquè fins ara el castell medieval havia quedat "infravalorat" per "les dificultats i la poca comoditat de les visites" que s'han solucionat amb la reforma i rehabilitació de les estructures històriques i la nova experiència 3D.

El cicle Patrimònium inclou altres activitats com xerrades amb especialistes en història medieval i en l'ordre de l'Hospitalera, representacions teatrals de les entitats culturals locals –Centre Cultural i Recreatiu i Patronat de la Passió- i un concert amb la Banda d'Ulldecona en directe i acompanyada de la dansa contemporània de les alumnes del Dansing.

La visita immersiva es podrà fer els primers diumenges de cada mes –excepte al juny-. Juan Carlos Lorente, un dels tècnics de CineProad ha descrit que permet viatjar fins a les èpoques preibèrica, del ferro, ibèrica, andalusina, cristiana i l'actual. Les ulleres de realitat virtual conduïxen fins a cinc ubicacions del recinte del Castell, el pati d'armes, el folre, dues vistes exteriors i a dalt de la torre. La sensació és "impactant" perquè, per exemple, la torre desapareix sota els peus i els elements apareixen i desapareixen, segons l'època que es visita. "Podem fer un viatge a la història i a com va nàixer el poble", ha remarcat Lorente. "Esperen que agrade molt a visitants i a la gent del municipi, sobretot als infants que descobriran l'evolució del seu entorn més pròxim", ha afegit.

 

Participació