1 de 10

L'oposició en bloc tomba l'aprovació dels pressupostos 2022 de Tortosa

L'equip de Govern alerta que sense comptes el consistori patirà la immobilització de prop de 4 MEUR

Portaveus dels grups municipals i l'alcaldessa en el ple de pressupostos d'este dijous a Tortosa. | Cedida
per Redacció, Tortosa | 30 de desembre de 2021 a les 16:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'equip de govern de Tortosa, Junts i PSC, no han pogut sumar suports per aprovar els pressupostos 2022. Tot i fer cinc rondes de negociació, l'oposició en bloc -ERC, Movem, la CUP i Ciutadans- han rebutjat els comptes en el plenari d'este dijous. L'alcaldessa Meritxell Roigé ha apel·lat a la responsabilitat de tots perquè sense els nous pressupostos el consistori perd 3,8 MEUR -1,2 MEUR de l'Estat-, que queden immobilitzats. Estos recursos no es poden disposar amb més modificacions pressupostàries, com ha treballat el consistori l'últim any perquè tampoc va trobar suports per a uns nous comptes el 2020. Roigé ha advertit que només es podran destinar a amortitzar préstecs i no a iniciatives per pal·liar els efectes de la pandèmia.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha lamentat que el rebuig als pressupostos (amb 11 vots en contra i 10 a favor) siga una estratègia política dels grups de l'oposició per "desgastar" l'equip de govern, la seua figura i la dels companys regidors. Roigé ha emplaçat Movem, ERC, la CUP i Ciutadans "a fer una reflexió en els pròxims dies" perquè el bloqueig dels comptes "perjudica els ciutadans", ja que s'immobilitzen uns recursos que l'Ajuntament té ara, però que no podrà disposar l'any que ve treballant amb modificacions pressupostàries.


En l'exposició dels pressupostos 2022, l'alcaldessa ha detallat que els ingressos corrents de l'Ajuntament incrementarien un 12% per les implantacions industrials a la ciutat – sobretot per Florette i Kronospan-. Els comptes preveuen un increment de l'ICIO de 684.000 euros, de la taxa urbanística en un 1,8 MEUR d'increment, i l'IAE de 300.000 euros més. També s'inclou un increment de l'aportació de l'Estat que representaria per a Tortosa 1,2 MEUR més. L'alcaldessa ha advertit i insistit que sense uns nous comptes públics per al 2022, estos3,823 MEUR no podran arribar a la ciutadania perquè no es poden usar fent modificacions pressupostàries –la Llei d'Hisendes Locals no permet fer una modificació per utilitzar més ingressos–.

"Això dixa Tortosa en una situació molt pitjor de la que estàvem", ha recordat. L'alcaldessa ha lamentat que això passe quan el consistori "té la millor situació financera de la història", amb l'endeutament "més reduït" dels últims quaranta anys –qüestió que ha rebatut el portaveu d'ERC–, amb el període més curt de pagament a proveïdors, per la "bona" situació de la liquiditat, amb els impostos congelats i menys pressió fiscal que fa quinze anys i perquè "les coses en l'àmbit econòmic i financer s'estan fent bé a l'Ajuntament de Tortosa".


Roigé ha assegurat que "seguirà treballant" per fer possible l'aprovació dels pressupostos 2022, presentant uns nous comptes o fent modificacions, però ha lamentat que, a excepció de la CUP, la resta de grups de l'oposició no hagen assenyalat quines partides rebutgen dels comptes presentats. L'alcaldessa ha assegurat que tornarà a "convocar" als grups de l'oposició per plantejar "de quina manera" poden arribar estos recursos a la ciutadania, i que els demanarà, "o pregarà si volen", que facen possible l'aprovació dels comptes. "Els tornaré a demanar ajuda de forma humil per fer realitat este pressupost, que és el que necessita ciutadania en este context de pandèmia", ha conclòs.

Els grups de l'oposició han retret a l'equip de govern municipal i sobretot a l'alcaldessa que no tinga una voluntat "real" de negociar ni d'incloure propostes de la resta de partits. Li han criticat que els pressupostos siguen continuistes, "grisos" i de mera gestió, o que pretenguen "blanquejar" les finances municipals.

El regidor de la CUP, Sergi Arnau, ha acusat Roigé de presentar un pressupost de càrrega ideològica i ha lamentat que cap de les 16 propostes –com una nova llar d'infants pública- del grup s'hagen acceptat. D'altra banda, el regidor Miquel Àngel Albacar, de Ciutadans, ha insistit a destinar una partida per poder construir un nou Hospital a Tortosa o a la reinterpretació del monument franquista de l'Ebre.

El portaveu d'ERC, Xavier Faura, ha dit que s'haurien plantejat l'abstenció "per la simple mediocritat" dels comptes, però que s'hi oposen perquè són continuistes i "no transmeten il·lusió" i perquè la negociació pressupostària ha estat "una pantomima". "Parlem de model de ciutat. No és possible asseure'ns a negociar i que -l'alcaldessa- surta a explicar el contingut. Fa veure que negocia, però no en té cap intenció", ha lamentat Faura. El portaveu republicà també ha assegurat que la gestió de les finances ha estat "negligent" i que, sense pressupostos, l'equip de govern pot seguir governant amb "altres fórmules", com ha fet fins ara, i esperar que "siguen líquids" els recursos dels ingressos. "De fet, l'any passat no els va ni presentar", ha afegit.

Finalment, el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha recordat a Junts i PSC que governen en minoria, però "actuen com si tinguessen majoria". "Han volgut imposar uns pressupostos. No hi ha voluntat de pacte ni diàleg perquè segurament s'acabaran aprovant a través d'una moció de confiança o pressionant a l'oposició", ha criticat Jordan. El portaveu de Movem també ha jutjat "les formes", "el teatre de les negociacions", primer perquè "no inclou cap proposta de l'oposició", tot i haver-ne fet i perquè l'alcaldessa hauria rebatut en un comunicat de premsa totes les que havia fet Movem: un alberg Col·legi de Sant Josep, la compra de locals buits per al comerç, la cessió de terrenys per a una nova escola a Remolins, una pista d'atletisme o també, com la CUP, la primera llar d'infants pública al nucli urbà.

Jordan ha retret a Roigé que titlle de "tècnic" el pressupost de 2022, "hi haja o no inversions", però que haja fet un gran esforç en publicitar-lo. "S'ha ratllat el ridícul i ha donat una sensació de desesperació de l'equip de govern", ha dit. El cap de l'oposició de Tortosa també ha acusat el PSC, soci de govern de Junts, de fer "un paperot" i convertir-se en una "rèplica imperfecta" del regidor republicà de l'últim mandat de Junts i ERC, mentre que ha recriminat directament al portaveu d'Esquerra d'impedir un pacte de govern alternatiu i facilitar la continuïtat de Roigé.

 

Participació