1 de 10

​El ceramista Joan Panisello, distingit amb la Creu de Sant Jordi

L'artista, arrelat a Jesús ha estat premiat "en reconeixement de la seua trajectòria com un dels creadors d’art ceràmics més destacats de la nostra època"

Joan Panisello ha estat reconegut com un dels creadors ceràmics més destacats de la nostra època | Enciclopèdia.cat
per Aguaita.cat, Barcelona | 30 de novembre de 2021 a les 13:24 |
El Govern, a proposta de la consellera de Cultura, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2021 al ceramista Joan Panisello, d'entre les 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han estat distingides enguany.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció arriba enguany al seu 40è aniversari. Es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s'atorgui aquest guardó a alguna persona, sigui física o jurídica.


En concret, Panisello ha rebut esta distinció “en reconeixement de la seua trajectòria com un dels creadors d’art ceràmics més destacats de la nostra època. Tant per l’originalitat de les seues formes com per la innovació i l’experimentació en les textures i colors, que l’han portat a elaborar més de deu mil mostres de colors diferents en els darrers cinquanta anys”, ha exposat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja este migdia en roda de premsa.

Un total de trenta premis, nacionals i internacionals, així com la seva participació en diversos festivals arreu d’Europa i d’Amèrica del Sud avalen el seu prestigi mundial. 


Joan Panisello Chavarria (Tortosa, 1944) és un ceramista molt arrelat a Jesús, on viu i crea la seua obra.

Format artísticament a les Escoles d'Arts i Oficis de Tortosa i Tarragona, l'any 1975 va obtenir el títol de Graduat en Arts Aplicades i Oficis Artístics, en l'especialitat de ceràmica a l'Escola Llotja (Barcelona).

Panisello és membre de l'Acadèmia Internacional de Ceràmica des del 2013. Ha exercit com a professor de primària -col·legi bisbe Moll- i com a professor de l'Institut de Batxillerat de Tortosa i ha assolit un important reconeixement com a ceramista. És un conegut activista de la Plataforma en Defensa de l'Ebre.

L'any 1991 va ser premiat amb la Medalla d'Or al II Saló Internacional Gran Ducat de Luxemburg i Medalla de Plata del Gran Prix Internacional París. L'any 1992 se li atorga el reconeixement de «Tortosí de l'any 1991». I més recentment, el 2020, va febre el premi Lo Grifonet, que atorga Òmnium Cultural a les Terres de l'Ebre.

 

Participació