Recorren la licitació i la llicència d'obres per retirar el monument franquista de Tortosa

El Col·lectiu per la Reinterpretació del monòlit defensa que la Generalitat no té competències per treure'l

per Redacció , Tortosa, 21 d'abril de 2021 a les 17:21 |
Detall del monument franquista de Tortosa. | S.Berbís
Corembe, el Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre de Tortosa, ha recorregut la licitació i la llicència d'obres per retirar-lo. D'una banda s'ha presentat un recurs contenciós administratiu al jutjat de Barcelona amb l'argument que la Generalitat no té competències per treure'l, per no ser-ne titular, així com que l'empresa pública CIRE (Centre d'Iniciatives per la Reinserció) no és l'òrgan competent per fer l'adjudicació i la contractació dels treballs. D'altra banda, Corembe ha presentat un recurs a la resolució de la junta de govern de l'Ajuntament de Tortosa que va atorgar la llicència d'obres. Els serveis jurídics del Consistori l'estudien, però l'Ajuntament defensa que el permís s'ha donat correctament.

El contenciós administratiu presentat per Corembe argumenta que la Generalitat no té competències per retirar el monument perquè no pot acreditar que en siga titular. Com ha reconegut el portaveu de Corembe, Josep Otero, este és "el factor clau i determinant" per recórrer la decisió de retirar-lo. "Si no tens la titularitat d'un bé no pots actuar en funció o en contra d'este bé. És una qüestió fonamental i no veiem que - la Generalitat - tinga atorgades rogatives per poder actuar-hi quan no n'és titular, ni consta enlloc com a titular d'este bé", ha defensat.


Per al Col·lectiu el vistiplau del govern espanyol i la CHE (Confederació Hidrogràfica de l'Ebre) perquè siga el Govern qui retire el monòlit és insuficient. "Davant una actuació així ha de quedar meridianament clar qui és el titular del bé, encara que et diguen 'fes el que vulguis'. Si demostres clarament que n'ets titular, llavors actua, si no, no", ha dit Otero. El contenciós també s'empara en l'article 15 que de la llei estatal de memòria històrica que protegix els monuments amb elements artístics i l'article de la Constitució que protegix el patrimoni cultural, en este cas com a obra escultòrica del tarragoní Josep Maria Saumells.

El recurs de Corembe també qüestiona que l'empresa pública CIRE, del Departament de Justícia, siga l'òrgan competent per licitar i adjudicar els treballs de retirada del monument franquista. "No entra dins del seu objecte social i les seves funcions no són entrar en temes de licitacions i adjudicacions d'obres", ha denunciat el portaveu del Col·lectiu.


La directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, ha assegurat que al Departament "no li consta el recurs". Domènech ha apuntat que Justícia té "la llicència d'obres donada per l'Ajuntament de Tortosa al febrer, els treballs licitats i l'empresa preparada" perquè quan "el temps acompanyi", quan el cabal del riu sigui l'adequat, a principis d'estiu, fer els estudis geotècnics per plantar la grua i desmuntar el monòlit. "Mentre no tinguem una altra notícia, o un altre document estem treballant amb aquesta idea", ha dit.

Recurs contra la llicència
El Col·lectiu per la Reinterpretació del Monument de la Batalla de l'Ebre també ha recorregut, per impugnar-la, la junta de govern local extraordinària de l'Ajuntament de Tortosa que va donar la llicència d'obres el 24 de febrer. Fonts del Consistori han apuntat que els serveis jurídics estudien el recurs, però neguen que s'atorgués sense "quòrum" suficient o sense justificar el caràcter extraordinari de la junta, i defensen que la llicència s'ha aprovat "correctament".

 

Participació