sentència de l'1-O

La Fiscalia recorre al Suprem per intentar suspendre el tercer grau de Forcadell i Bassa

El ministeri públic també estudia el cas dels presos de Lledoners després que el jutge decidís mantenir-los el règim de semillibertat

Forcadell i Bassa en un acte electoral d'ERC | Carlos Baglietto
per Bernat Surroca, 1 de març de 2021 a les 12:17 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de març de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Fiscalia ha presentat un recurs d'apel·lació al Tribunal Suprem contra la decisió del jutjat de vigilància penitenciària 1 de mantenir el tercer grau de Carme Forcadell i Dolors Bassa la setmana passada. El ministeri fiscal volia que el jutge deixés en suspens el règim de semillibertat mentre abordava el fons del recurs i prenia una decisió, però el jutjat va decidir que la deliberació la faria amb les dues dirigents independentistes en règim de semillibertat. Forcadell i Bassa, igual que la resta de presos polítics, han d'anar a dormir a la presó de dilluns a dijous i poden passar el cap de setmana a casa. 

La decisió no ha agradat a la Fiscalia. En el recurs, de nou pàgines, el fiscal argumenta que la llei orgànica del Poder Judicial estableix el caràcter suspensiu del recurs d'apel·lació en matèria de classificació quan es tracte de condemnats per delictes greus dels quals puguen ser excarcerats. Demana, en este sentit, fer una interpretació extensiva de la llei per aplicar la normativa del recurs d'apel·lació al recurs d'alçada que va presentar fa dues setmanes.


El jutge li va respondre que no era procedent demanar la suspensió en este primer recurs, sinó que s'havia de fer quan es presentava recurs en apel·lació al tribunal sentenciador, en este cas al Suprem. Va ser el mateix criteri que va fer servir el jutge que va veure el recurs del tercer grau contra els presos de Lledoners. A diferència de l'estiu, el magistrat -diferent del d'aleshores- ha considerat ara que cal mantenir el tercer grau mentre es resol el fons del recurs. La Fiscalia estudia també recórrer esta decisió en el cas dels presos homes. 

En el recurs, el fiscal  també argumenta que tota esta causa ha posat de manifest la necessitat d'una interpretació de la norma que permeta l'efecte suspensiu en els recursos, i ha recordat que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 sí que va suspendre cautelarment el tercer grau dels presos de Lledoners a l'estiu, però el número 1 no ho va fer amb Bassa i Forcadell.

 

Participació