Forcadell: «Si ho tornem a fer s'ha d'acabar millor. La presó i l'exili només generen frustració»

La xertolina demana als comuns que s'adonin de l'"excepcionalitat" del moment i entrin al Govern

per Redacció , Barcelona, 28 de febrer de 2021 a les 09:18 |
"Si ho tornem a fer s'ha d'acabar millor". La xertolina Carme Forcadell avisa, en una entrevista a l'ACN, que "la presó i l'exili només generen frustració", i que qualsevol passa nova de l'independentisme ara s'ha de fer "bé". Preguntada per la DUI, l'expresidenta del Parlament ha subratllat que no s'ha de "repetir el mateix" perquè va acabar "malament". Sí que assegura que cal aprofitar la majoria de vots independentistes del 14-F. Forcadell no confia que este 51% servisca perquè l'Estat canvie d'opinió, però sí que farà que el moviment recupere la il·lusió. D'altra banda, l'exdirigent d'ERC demana als comuns que s'adonen de l'"excepcionalitat" del moment i entren al Govern. Forcadell insistix en un "front ampli" que incloga també JxCat i la CUP.

Forcadell insistix que, quan es pren una decisió per fer avançar el procés, cal tenir la "seguretat" que és l'opció "correcta" i que acabarà "bé". En este sentit, subratlla que cal evitar "repetir el mateix" que el 2017 perquè s'ha demostrat que no hi va haver els resultats esperats: "Si es torna a repetir cal fer-ho millor, i que no acabe malament com ara". Així mateix, l'expresidenta del Parlament, empresonada a Wad-Ras, reflexiona que els últims tres anys hi ha hagut "molta tristor i frustració, amb gent que ha perdut l'esperança".


És per això que celebra que l'independentisme haja superat el 50% de vots a les eleccions del 14-F, i defensa que la fita ha de servir per "tornar a il·lusionar" les bases: "És un pas important per a nosaltres i un salt qualitatiu que s'ha de tenir en compte". I és que Forcadell no confia que l'opinió de l'Estat canvie amb el 51% o el 80% de suports independentistes, però sí que s'ha d'aprofitar per agafar forces entre el conjunt de l'independentisme.

Però fins a quin punt i amb quines conseqüències? L'exdiputada d'ERC és prudent, i dixa la decisió en mans dels partits que negocien un acord d'investidura i de legislatura. Sobre esta qüestió, Forcadell aposta per un "front ampli" amb republicans, JxCat, comuns i CUP: "La situació és molt complicada socialment, haurem d'afrontar la post-pandèmia, amb una greu crisi econòmica. I com més ampli siga el front, millor", ha reflexionat.


Governar amb els comuns

Forcadell insistix en la idea que "la millor manera d'avançar és governar bé", i convèncer la ciutadania, siga independentista o no, que la Generalitat podrà solucionar els seus problemes. Així mateix, demana directament als comuns que entren a l'executiu: "M'agradaria molt que s'ho pensessen, que hi hagués marge i que estiguessen al Govern". L'exlíder de l'ANC assevera que l'època "difícil" que provoca la pandèmia requerix també decisions que no s'haurien pres en altres contextos: "La situació és tan excepcional que els comuns haurien d'adonar-se'n i fer una cosa excepcional", conclou.

Finalment, Forcadell també celebra que la CUP es plantege entrar a la Mesa del Parlament: "Quan jo era presidenta els ho vam oferir i no ho van voler. M'alegro que ara facen un pas endavant i que s'impliquen en les institucions i òrgans de direcció de la cambra", ha argumentat. Sobre qui hauria de presidir el Parlament, però, Forcadell torna a dixar la decisió en mans dels equips negociadors.

 

Participació