Eufònic adquirix un fragment del Trabucador en el món virtual Earth2 per denunciar la desaparició del Delta

Este projecte ha mapejat la totalitat del globus terraqüi amb l’objectiu que en una segona fase s’hi puguen dur a terme propostes i accions virtuals

Redacció
16 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:52h
Les cinquanta parcel·les comprades a la barra del Trabucador.
Les cinquanta parcel·les comprades a la barra del Trabucador. | Cedida
Sense dixar de tocar de peus a terra, el festival Eufònic - Arts sonores, visuals i digital-performatives a les Terres de l’Ebre continua ferm en explorar les infinites possibilitats del metavers. Així, el festival encara el seu 10è aniversari posant el focus en la plataforma d’abast mundial Earth2, un projecte que ha mapejat i ha posat en venda la totalitat del globus terraqüi en parcel·les de 10 X 10 metres. És l’inici de la futura existència virtual del món, segons afirmen els seus impulsors, i Eufònic ha comprat dos fragments d’este món: un a la Barra del Trabucador (cinquanta rajoles o parcel·les), just on hi ha la passarel·la que s’endinsa a la badia dels Alfacs (un dels espais més fotografiats del delta de l’Ebre), la zona dels surfistes i l’aparcament; i l’altre, a la Punta de la Banya (9 parcel·les). “Dos espais que formen part del nostre imaginari col·lectiu i que en el món real estan desapareixent per la greu situació que patix el Delta”, apunta Vicent Fibla, director d’Eufònic, alhora que remarca la càrrega simbòlica de la iniciativa. De fet, els últims temporals han tornat a fragmentar el Trabucador i cada vegada es fa més difícil la seua recuperació.

A hores d’ara no se sap molt bé què passarà amb tot plegat, ja que el projecte Earth2 es troba en la primera fase de compravenda de terrenys, una mena de Monopoly virtual que ha despertat una important febre especulativa amb preus desorbitats en els espais on hi ha els monuments i carrers més importants del món. La idea és que en una segona fase, en este món virtual, que és una rèplica exacta del planeta, s’hi puguen implementar accions de tot tipus. “El nostre objectiu a llarg termini és poder treballar en este espai virtual que hem adquirit i convidar artistes a intervenir-hi. Que estos artistes puguen "residir" en un espai tan singular ens porta a reflexionar sobre un territori que està en risc de desaparèixer i sobre quines connotacions i implicacions futures té esta situació present”, especifica Fibla.

Esta aposta pel metavers no és nova dins Eufònic: de fet, el festival ja s’hi va endinsar de ple en l’última edició impulsant Sala Sintètica, un espai dins Decentraland que existix virtualment i on ja es van poder veure actuacions i instal·lacions artístiques virtuals i que, amb motiu d'Eufònic Urbà este mes de febrer i resseguint l'interès pel territori, ha presentat dos treballs interactius creats originàriament a Ulldecona i al Matarranya per part de dos artistes digitals, Marta Verde i Anna Carreras, que es podran visitar fins a final de mes. “És un concepte molt similar, amb la diferència que Decentraland és un món virtual inventat i sense referència física, i Earth2 està arrelat i construït a partir del món real tal com el coneixem”, explica el director d’Eufònic, tot precisant que la iniciativa també és un gest per posar damunt la taula la preocupant situació que viu el delta de l’Ebre.