Salut fa una crida als ajuntaments ebrencs per reduir al màxim tota activitat no essencial

Actualment 25 dels 26 llits de l'UCI del Verge de la Cinta estan ocupats, 18 d'ells per pacients covid

1200_1605797641IMG_0901
1200_1605797641IMG_0901 | HTVC
S.B./S.C.
21 de gener del 2021
Actualitzat a les 21:18h
Les Terres de l’Ebre travessen una situació “crítica” i “molt tensionada” en esta tercera onada de la covid-19, al punt que Salut ha fet una crida als ajuntaments ebrencs per tal que la ciutadania reduïsca tota activitat no essencial, al temps que les Policies es coordinaran per augmentar la vigilància en el compliment de les mesures de prevenció vigents dictades pel Procicat. L’elevada ocupació dels llits de crítics a la Unitat de Cures Intensives de l’hospital de referència, el Verge de la Cinta, i també l’afectació de la pandèmia o els confinaments sobre els professionals sanitaris estant “tensionant” els recursos disponibles i amb les dades d’afectació sobre la població damunt la taula, es preveu en els propers dies es puga haver de recórrer a altres hospitals del Camp de Tarragona si s’arribés al punt que el territori no pot assumir els ingressos crítics. Per disminuir l’afectació, Salut ha convocat esta tarda als alcaldes de tots els municipis ebrencs i presidents dels quatre consells comarcals per exposar-los la situació i demanar la seua col·laboració a l’hora de conscienciar la ciutadania que “deixe de fer tot allò que és prescindible”, en paraules del delegat del Govern a l’Ebre, Xavier Pallarés.

I és que la pressió assistencial d’esta tercera onada a l’Ebre ja és superior a la segona, com han reconegut els responsables de Salut, tot i que de moment, no s’ha superat el nombre de pacients en estat crític. Les perspectives en este sentit, però, no són bones, com ha reconegut Lleixà, ja que “l’estada mitjana d’un pacient covid a l’UCI és de 30 dies” i això condiciona enormement l’ocupació d’estos llits bàsics.

Tot i la complexitat de la situació, Pallarés ha recalcat que no s'han previst mesures restrictives addicionals per a les comarques ebrenques. "Les restriccions que s'apliquen al territori són les mateixes que al conjunt del país", ha afirmat. No obstant, el delegat ha fet èmfasi en què els controls policials vetllaran pel compliment dels confinaments municipals, especialment en els punts fronterers amb el País Valencià, on la situació també és preocupant.

Segons la directora dels serveis territorials de Salut, Mar Lleixà, “les xifres de les darreres dos setmanes són molt elevades. No havíem fet net de la segona onada i estem immersos en la tercera”. En este sentit, la pressió hospitalària sobre el Verge de la Cinta, el centre de referència, torna a ser preocupant, en estos moments 25 dels 26 llits d’UCI disponibles es troben ocupats, 18 dels quals per pacients covid. La regió té disponibilitat per ampliar la capacitat de l’UCI a un màxim de 32 llits. A planta hi ha ingressats en este centre hospitalari de referència 35 pacients més per coronavirus. A més, també preocupa el gran nombre de professionals positius al HTVC, un total de 60, ja siga pel brot originat al mateix centre o per contagis comunitaris, i uns quants més aïllats.

En el conjunt de les Terres de l’Ebre hi ha 101 pacients ingressats per covid, als diferents centres.

Pel que fa als brots, l’atenció se centra en dos punts, la comunitat Teresiana situada a l’EMD de Jesús, on hi ha 20 positius; i el brot a la residència d’avis l'Onada de la Ràpita, on ja s’han confirmat 17 contagis entre els residents i 3 en professionals del centre.