Unió de Pagesos demana ajudes directes per recuperar la productivitat del 80% d'oliveres danyades a la Terra Alta

El sindicat proposa subvencions per replantar les oliveres que calgui arrencar i mesures per salvar les centenàries

Camp d'oliveres cobertes per la neu del temporal Filomena
Camp d'oliveres cobertes per la neu del temporal Filomena | ACN
Aguaita.cat
13 de gener del 2021
Actualitzat el 14 de gener a les 10:22h
Unió de Pagesos ha demanat al Govern que hi haja ajuts directes com a pla de xoc per reparar els danys de la nevada a les oliveres, però també un pla de recuperació de la productivitat a mitjà termini que tingui prevists facilitats i subvencions per replantar els arbres més danyats i mesures per protegir les oliveres centenàries de la varietat autòctona de l'empeltre, que diferencia la DOP de l'Oli Terra Alta. Es calcula que la nevada ha afectat el 80% de les oliveres de la Terra Alta i bona part de la Ribera d'Ebre i mentre el Departament ho valora, els pagesos s'hauran d'afanyar a retirar les branques trencades per evitar plagues i esporgar les parts danyades perquè rebroten.

El coordinador territorial de les Terres de l'Ebre d'Unió de Pagesos, Miquel Piñol, ha traslladat les peticions del sindicat agrari al director dels serveis territorials d'Agricultura a l'Ebre, Jesús Gómez. Els pagesos necessiten ajuts directes com a pla de xoc per reparar els danys del Filomena, però proposen també "un pla a cinc a anys per reconduir les produccions", facilitats perquè entrin als contractes globals els pagesos que necessitin replantar o habilitar ajuts agroambientals o similars perquè no s'abandoni el cultiu de les oliveres centenàries –de la varietat autòctona empeltre- que s'han vist afectades per la neu i que costaran més de recuperar. Unió de Pagesos també demana que es milloren les assegurances, que estan "molt desfasades" a la realitat del sector i desincentiven que els pagesos les contractin.

El sindicat està valorant els danys de la nevada, amb les principals afectacions d'olivers a la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Priorat, les Garrigues, el sud del Segrià i l'Urgell. En el cas de la Terra Alta l'afectació podria arribar a més del 80% del conreu, en unes 3.500 o 4.000 hectàrees. La comarca té unes 5.500 hectàrees d'oliveres en producció. Les pèrdues dels pròxims cinc anys poden superar els 4.300 euros per hectàrea. Els efectes de la nevada suposaran una davallada important en les properes collites i s'alerta que en alguns casos podrien ser nul·les o gairebé nul·les.

I mentre encara falta per netejar els accessos a molts camins i finques, Piñol ha explicat que tan aviat com sigui possible els agricultors hauran de retirar les rames caigudes del terra dels camps per evitar plagues a l'arbre. Les rames s'han de picar o cremar i s'han d'arreglar les capçades per facilitar que les oliveres rebrotin i recuperin producció.

A la resta de comarques se segueix l'evolució de les temperatures perquè els pagesos pateixen per si el fred pot matar els arbres. Amb persistents gelades i temperatures sota zero durant molts dies, les oliveres no sobreviuen. El sector ha recordat que les gelades del 2001 van provocar estralls a les Garrigues i a l'Urgell, a la zona sud propera a les Garrigues.

El sindicat ha iniciat converses amb diferents DOP de l'oli dels territoris afectats per fer un front comú i donar resposta a la situació del sector i establir les actuacions que necessàries per a un futur pla de recuperació.

Piñol també ha lamentat la falta de suport i de facilitats que han patit els ramaders per arribar, en ple temporal, fins als seus ramats i bestiar. També se segueix avaluant els danys a les infraestructures de les explotacions, com una granja de gallines esfondrada a Gandesa o els fils de pastor que ha malmès la neu de la ramaderia extensiva.