La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa demana un ple per destituir el nou Defensor de la Ciutadania

L'entitat vol que el consistori "demostre el seu compromís" per recuperar la memòria històrica

Un moment del nomenament, en el ple del 2 de novembre.
Un moment del nomenament, en el ple del 2 de novembre. | Cedida
Redacció
04 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:25h
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa demana a l'Ajuntament de Tortosa que convoque un ple extraordinari perquè es puga destituir el nou Defensor de la Ciutadania, Manolo Cardona, després de la seua "desafortunada" intervenció en la presa de possessió del càrrec, defensant el manteniment de la creu als caiguts del Calvari del barri de Santa Clara. L'entitat vol que el consistori "demostre el seu compromís amb la recuperació de la memòria història i la dignitat democràtica". "Tortosa no es mereix ni el manteniment de la simbologia franquista ni un Defensor de la Ciutadania que la defense", han assenyalat en un comunicat.

De fet, La Comissió ja admet que d’entrada “va preocupar” la proposta de nomenament de Manolo Cardona com a Defensor de la Ciutadania, degut a anteriors polèmiques al voltant de la simbologia franquista de la ciutat, en especial de la Creu del Calvari, situada al barri de Santa Clara. “La Comissió no va qüestionar el nomenament en aquell moment esperant i volent confiar que Cardona hagués evolucionat en els seus posicionaments tal i com, suposadament, han fet la majoria de les forces polítiques de Tortosa”, apunta la nota.

“Malauradament, no ha estat així, i en la seua primera intervenció oficial com a Defensor de la Ciutadania ha ratificat el que ens temíem, la defensa de la pervivència de la simbologia franquista a la ciutat, el que suposa un atac directe a la recuperació de la memòria històrica respecte a les vulneracions dels drets humans que va cometre el règim franquista, hereu d'un cop d'Estat il·legal que va conduir a una guerra civil i a una postguerra repressora”, afegix.

Així mateix, lamenta el “poc convenciment de l'Ajuntament de Tortosa en la recuperació de la memòria històrica. Per dignitat democràtica, cal condemnar tota exaltació franquista i trencar el cercle viciós d'oblit i connivència amb el franquisme des dels càrrecs públics de Tortosa.”
Per tant, demana la convocatòria d'un ple extraordinari perquè els partits polítics que van aprovar el seu nomenament “puguen demostrar el seu compromís amb la recuperació de la memòria història i la dignitat democràtica, puguen  condemnar la desafortunada intervenció que només ve a ratificar la desmemòria, l'oblit i la pervivència de la simbologia franquista a Tortosa i en conseqüència, el puguen destituir del seu càrrec”, apunta.