Mor el lingüista tortosí Joan Beltran Cavaller, membre de l'Institut d'Estudis Catalans

Beltran va rebre la Creu de Sant Jordi i premi Grifonet per la seva contribució a l'estàndard occidental

Joan Beltran Cavaller ha mort este divendres.
Joan Beltran Cavaller ha mort este divendres. | Òmnium
Redacció
23 d'octubre del 2020
Actualitzat a les 17:10h
El lingüista tortosí Joan S. Beltran i Cavaller ha mort este divendres a l'edat de 87 anys. Beltran era des de 2016 membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Escriptor professor i coordinador de cursos de llengua català i reciclatge a les Terres de l'Ebre, havia rebut la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 2016, el premi Grifonet d'Òmnium Cultural el 2011 i el premi d'Actuació Cívica-2011, atorgat per la Fundació Lluís Carulla.

La tasca de Beltran com a lingüista ha destacat per la seua contribució a l'aprenentatge del model formal del tortosí i a estandarditzar l'occidental de la llengua catalana. 

Les seues obres més importants van ser L'estàndard occidental. Una proposta sobre l'estàndard català a les terres del darrer tram de l'Ebre (1986) i també els dos volums elaborats en coautoria amb Josep Panisello, Cruïlla. Curs de llengua (2002) i Aïnes. Exercicis de llengua i claus de correcció (2002). Amb Vocabulari de cruïlla. Els mots de les Terres de l'Ebre i del Maestrat en el context del català formal, publicat per Onada Edicions l'any 2010, va culminar una trajectòria al servei del coneixement i la difusió de la llengua catalana.

Destacades institucions han expressat mostres de condol i missatges lloant la figura de Beltran i el seu llegat a l'entorn de la llengua: