L'IRTA estudia cultivar cloïsses en camps d'arròs salinitzats per evitar els danys del cranc blau

El projecte Fitogel, liderat per l’IRTA, estudiarà si és possible fer-ho en camps de la badia dels Alfacs

per Aguaita.cat, La Ràpita | 1 d'abril de 2020 a les 12:39 |
Una de les basses on s'estudia el cultiu de la cloïssa | Cedida
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El cultiu de la cloïssa està en declivi al litoral mediterrani, entre d’altres a causa del cranc blau, una espècie invasora que se n'alimenta en totes les seues fases de desenvolupament. Ara, investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) estudiaran si és possible i econòmicament rendible fer la cria de la cloïssa en basses a terra.

En concret, ho faran en camps d’arròs de la badia dels Alfacs, al delta de l’Ebre, amb poc rendiment pel fet d'haver-se salinitzat arran de la subsidència del delta i la pujada del nivell del mar provocada pel canvi climàtic. «Això aportaria una alternativa per poder mantenir tant el cultiu de la cloïssa com el marisqueig en un moment en què els bancs naturals de bivalves estan molt reduïts» , comenta la investigadora de l’IRTA Margarita Fernández.

 
La recerca es fa en el marc del projecte Fitogel, d’un any i mig de durada, en què també participa l’Institut d'Aqüicultura de Torre de Sal (IATS-CSIC), de Castelló.

 
A més, el projecte no només vol estudiar la possibilitat de realitzar el cultiu de la cloïssa en basses a terra, sinó també com millorar l'alimentació de les cloïsses cultivades.  Per fer-ho, s'utilitzaran gels de fitoplàncton i noves soques de microalgues que poden ser interessants per a la seua alimentació i que permeten simplificar els requeriments necessaris en instal·lacions i inversions per produir aliment per a les cloïsses. «Durant les primeres etapes de vida és necessari alimentar les cloïsses amb cultius de fitoplàncton; disposar de més diversitat d'espècies de microalgues permetrà alimentar-les amb un producte més nutritiu, per la qual cosa milloraran tant el seu creixement com la supervivència», explica la investigadora de l'IRTA.
 
Per a la realització d'este projecte, l'IRTA ha comptat amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, essent el projecte Fitogel beneficiari dins de la Convocatòria de Subvencions del Programa Pleamar, cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de Pesca.

 

Participació