L'independentisme reuneix 120.000 persones a Madrid per rebutjar el judici al procés

La primera gran expressió del sobiranisme a la capital espanyola es converteix en una marxa massiva de milers de manifestants

Imatge de la manifestació a Madrid
Imatge de la manifestació a Madrid | ACN
Joan Serra Carné / Oriol March
16 de març del 2019
Actualitzat a les 19:31h
Unes 120.000 persones, segons xifres dels organitzadors, amb una 15a d'autocars sortits de les Terres de l'Ebre, s'han manifestat pel centre de Madrid aquest dissabte, convocats per entitats i partits sobiranistes catalans, però també per col·lectius d'arreu de l'Estat, per denunciar la judicialització del procés català i per reclamar una solució política al conflicte. Una marxa massiva, que ha replicat a la capital espanyola les grans mobilitzacions de l'independentisme a Catalunya, amb unes xifres de magnitud comparable, i que se celebra en ple judici de l'1-O.

Just abans de l'inici de la marxa, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha resumit els objectius de la mobilització. Torra ha recordat l’existència de presos polítics i exiliats i ha carregat contra el "judici de la vergonya". Així mateix, ha reclamat que Espanya escolti el "clam de llibertat" de la protesta. "Seguirem defensant els drets civils, socials i a l’autodeterminació, com sempre hem fet", ha proclamat. El president ha estat acompanyat a la manifestació per cinc membres del Govern: Elsa Artadi, Laura Borràs, Alba Vergès, Jordi Puigneró i Teresa Jordà.

Torra ha estat acompanyat tot moment d'una desena llarga d'agents de la policia espanyola, en un dispositiu del qual ni els Mossos ni l'organització "no n'estaven al corrent", segons fonts governamentals.



La marxa se celebra sota el lema lema -"La autodeterminación no es delito. Democràcia és decidir", en català i castellà-, al·ludint tant a la judicialització del procés com a la demanda de rtrobar una solució política al conflicte. La primera part de l'enunciat ja es va fer servir a Barcelona el 16 de febrer en una manifestació que va congregar 200.000 persones a la Gran Via de la capital catalana.

L'independentisme no ha recorregut sol el centre de Madrid. Entre els convocants -a banda de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural, Junts per Catalunya (JxCat), ERC i la CUP- s'hi sumen col·lectiu madrilenys, gallecs, andalusos i bascos. Des del País Basc, les entitats i partits sobiranistes comptaran amb el suport de Gure Esku Dago, Altsasu Gurasoak i EH Bildu. De Galícia hi haurà membres del BNG, de la Confederació Intersindical Gallega, de Via Gallega i de la Plataforma Galícia amb Catalunya. I d'Andalusia s'hi sumarà el Sindicat Andalús de Treballadors. La Intersindical-CSC i altres sindicats de l'Estat també formaran part de la marxa.

500 autobusos i una quinzena de trens

Segons han informat els organitzadors, 500 autobusos plens s'han desplaçat fins a Madrid per transportar-hi els manifestants. També hi han anat almenys quinze trens AVE plens o gairebé plens. La idea era reeditar l'èxit de la marxa que es va fer a Brussel·les durant la campanya del 21-D del 2017, que va sumar fins a 45.000 persones a la capital europea. L'organització ha recomanat als manifestants que arribin amb cotxe que deixin el vehicle en aparcaments dissuasoris a les entrades de Madrid.

Presència del Govern i d'alcaldes

La delegació del Govern l'ha encapçalat el president de la Generalitat, Quim Torra, que arribarà a primera hora de la tarda a la capital espanyola. L'acompanyen cinc membres de l'executiu: Elsa Artadi -Presidència-, Laura Borràs -Cultura-, Jordi Puigneró -Polítiques Digitals i Administració Pública-, Alba Vergés -Salut- i Teresa Jordà -Agricultura-. Les dues primeres, Artadi i Borràs, viuen els seus últims dies com a membres del Govern i seran rellevades la setmana entrant, segons les previsions de l'equip de Torra.

Almenys la meitat del grup parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), encapçalat per Eduard Pujol i Gemma Geis, assistirà a la marxa, així com també representants del PDECat al Congrés dels Diputats. ERC també hi envia una delegació àmplia, a la qual s'hi sumaran membres de Demòcrates de Catalunya i de la CUP. Tots ells tenen previst atendre els mitjans de comunicació abans que arrenqui la manifestació.

Pel que fa a la presència d'alcaldes, uns 150 tenen previst assistir a la concentració, segons va informar ahir el president de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Josep Maria Cervera. Des del País Basc s'hi sumaran Gure Esku Dago, Altsasu Gurasoak i EH Bildu. De Galícia hi haurà membres del BNG, de la Confederació Intersindical Gallega, de Via Gallega i de la Plataforma Galícia amb Catalunya. D'Andalusia s'hi sumarà el Sindicat Andalús de Treballadors. La Intersindical-CSC i altres sindicats de l'Estat formaran part de la marxa.