1 de 10

Acord entre Generalitat i Cemex per la continuitat de la planta d'Alcanar

Ports de la Generalitat invertirà en ampliar el calat del port fins als 12 metres | Cemex es compromet a crear 100 nous llocs de treball i mantenir l'activitat 10 anys més

per Sofia Cabanes, Alcanar | 31 de gener de 2014 a les 14:43 |
Port comercial explotat per Cemex a la badia dels Alfacs Foto: Gencat

Els fantasmes de la crisi s’allunyen poc a poc de la planta de Cemex a Alcanar després d’haver aplicat un ERO i beneficir-se de la reforma laboral.


La Generalitat de Catalunya ha atès les peticions de l’empresa i han tancat un acord per tal que Ports de la Generalitat faça una inversió de 4,5 MEUR “per fer possible que el port i el seu accés (el canal dragat) siga molt més competitiu”, segons ha donat a conèixer el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, avui des de Tortosa. Les obres, que podrien començar “aquest mateix trimestre” consitiran en l’ampliació del dragatge del canal d’accès al port fins als 12 metres de calat.

A canvi “s’ha acordat que CEMEX garantirà la seua activitat a 10 anys vista i que a més estan disposats a fer una sèrie d’actuacions que intuïm que podran generar un 100 llocs de treball nous”, ha assegurat Vila. La Generalitat assumeix el 100% de la inversió, mentre que Cemex es compromet fer el manteniment de l’abalisament del port i del canal d’entrada, així com de les instal·lacions i els serveis. “A més el Govern de Catalunya farà possible l’ampliació de la concessió per 5 anys més”, ja que aquesta caducava el 2018, ha detallat el conseller.


El tràfic de mercaderies establert, serà com a mínim,de d’1.120.000 tones anuals durant el període concessional. Cal tenir en compte a més que el port disposa de tres molls per operar mercaderies. Amb l’acord, el moll número 2 s’obrirà a futures operatives de Ports de la Generalitat. Les característiques tècniques del moll són: 320 metres de longitud, 11 metres de calat i 15.000 metres quadrats de superfície. De fet, Vila ja ha apuntat que “l’acord que s’ha fet prioritza lògicament la relació amb CEMEX, però en la mesura que el Govern de Catalunya fa aquestes actuacions, és evident que si hi hagués alguna altra iniciativa s’estudiaria”.
 

 

Participació