Ginestar rebateja dos carrers per dedicar-los a Neus Català i Muriel Casals

El municipi de la Ribera d'Ebre homenatja les dos catalanes per la seua contribució a la història recent de Catalunya

Acte inaugural de la nova nomenclatura del carrer Muriel Casals, al Ginestar.
Acte inaugural de la nova nomenclatura del carrer Muriel Casals, al Ginestar. | Ajuntament de Ginestar
Redacció
24 de desembre del 2018
Actualitzat a les 15:21h
El municipi de Ginestar ha rebatejat dos carrers per dedicar-los a l'economista i professora, Muriel Casals, i la supervivent dels camps d'extermini nazis i activista antifeixista, Neus Català. El carrer Cid i el carrer Pelai del municipi han canviat de nom des d'este cap de setmana, quan es va celebrar l'acte "dos dones, dos carrers", amb la participació de familiars i amics de les homenatjades, i representants polítics i d'Òmnium Cultural, entitat que va presidir Casals. Amb esta acció s'ha commemorat la contribució d’ambdues dones en la història recent del país. Les frases "Nosaltres som el somni" de Casals, i "Ni puc ni vull oblidar" de Català destaquen a les noves plaques que s'han col·locat.

La vinculació de Neus Català amb Ginestar es remunta a la seua joventut, quan hi anava a la festa major des dels Guiamets, i des que el seu germà Lluís va ser mestre al poble en temps de la República i es va casar amb una noia del municipi riberenc.

Com ha apuntat l'alcaldessa de Ginestar, Conxita Pujol, el gest del consistori ha estat per donar visibilitat al paper de les dones "que han estat rellevants" a la història del país. Pujol ha apuntat que es desconeix a quins personatges podrien estar dedicats els carrers Cid i Pelai, com es deien fins ara, però se'ls ha rebatejat perquè no tenien cap lligam amb el municipi.
 

Acte inaugural de la nova nomenclatura del Ginestar. Foto: Cedida


En l’acte que va inaugurar la nova nomenclatura es va comptar amb la presència de la filla de Neus Català, Margarita Sancho, i la seva biògrafa, Elisenda Belenguer. També hi va assistir la diputada d'ERC al Parlament, Irene Fornós, i la presidenta d'Òmnuim Cultural a les Terres de l'Ebre, Dolors Roo. Belenguer va assegurar que Català dedicaria el seu carrer "a totes les supervivents dels camps" que s'havien promès explicar sempre allò que havien vist i viscut en ells. 

Les plaques s'han fet de ceràmica, i enceten un procés de substitució que es farà a tots els carrers del poble per recuperar un tipus de placa com les que hi havia anteriorment. S'han fet amb els colors de la Ribera d'Ebre, el beix i el blau, i les ha elaborat un artesà terrissaire de Miravet.