Més de 250 persones participen en un judici popular per exigir responsabilitats pel projecte Castor

La iniciativa pretén revertir l'actual situació de pagament de “deute il·legítim” i evitar que “cassos corruptes” com este es repetisquen

David Fernàndez, exdiputat i periodista, durant la lectura del veredicte del jurat.
David Fernàndez, exdiputat i periodista, durant la lectura del veredicte del jurat. | ACN
ACN
18 de juny del 2017
Actualitzat el 20 de juny a les 14:38h
Més de 250 persones van participar este dissabte en el judici popular pel Projecte Castor impulsat per l'Obserbatori del Deute i la Globalitzacio (ODG) per reflexionar al voltant d'este cas i incidir en la justícia ordinària per revertir l'actual situació de pagament de "deute il·legítim i exigir responsabilitats sobre el desastre". Així ho van explicar els organitzadors de la sessió, que va tindre lloc al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona. També va servir per denunciar que el judici ordinari d'este cas porta des de 2014 aturat i que "no s'estan atenent les demandes de justícia de la ciutadania". Entre els participants en la jornada d'este dissabte van destacar l'exdiputat i periodista David Fernàndez o diversos membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de la Sènia.

Malgrat que fa deu anys que va iniciar-se el conflicte al voltant del projecte Castor, les ferides continuen molt obertes i el procés judicial no s'ha resolt. Així ho ha assegurat Blanca Bayas, membre de l'Observatori del Deute i la Globalització (ODG), que ha indicat que el judici popular d'aquest dissabte s'emmarca en una estratègia global de la societat civil que vol fer reflexionar sobre esta polèmica.
 
"No hi haurà una vinculació directa entre el veredicte d'aquesta sessió i la justícia ordinària però si podrem obrir un període de reflexió per poder anar als organismes competents i evitar que puguin tornar a haver tractes com el que es va produir en aquell cas", va afirmar Bayas.

En este sentit va indicar que l'objectiu és "poder incidir perquè aquesta mena de casos corruptes no es tornin a reproduir i per evitar que les constructores com ACS de Florentino Pérez puguin reproduir aquest model", comentava. També va assegurar que seguiran treballant per revertir la situació de "deute il·lícit" que tots els ciutadans de l'Estat estan pagant per indemnitzar amb 1.300 MEUR a la constructora de Pérez. L’ODG ha calculat que la ciutadania haurà pagat més de 3.420 MEUR en 30 anys si se sumen els interessos.

Judici pendent
Així mateix, Bayas va lamentar que el judici ordinari per este cas estiga aturat des de l'any 2014 i va reclamar celeritat. "S'ha anat allargant i s'ha caracteritzat de complex, el que encara ha dilatat més el procés", va explicar la membre d'ODG, que va dir que no s'està donant resposta a la demanda de justícia que reclama la ciutadania. 

Reclamen indemnitzacions 
Per la seva banda, Joan Ferrando portaveu de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de la Sènia, va indicar que tot i que el govern de l'Estat haja decidit que el projecte del dipòsit de gas de la instal·lació Castor "no entrarà en funcionament després dels més de 500 terratrèmols", el col·lectiu vol que es desmantelle la plataforma i que s'indemnitze a les persones que han patit este desastre. "Hi ha moltes finques que estan afectades per servituds i que ara que ja no operarà el gasoducte no tenen perquè seguir en esta situació", comentava Ferrando, el qual afegia que a més molts ciutadans arrosseguen "danys emocionals". 

Per tot plegat el portaveu de la Plataforma va anunciar que properament presentaran una demanda per exigir indemnitzacions econòmiques. Tot i que no va concretar de quina xifra s'estaria parlant, va avançar que fins que no es resolga el judici penal pendent no podrà ser efectiva esta demanda que ha de resoldre's per la via civil. 

El tribunal popular
El tribunal popular del judici que es va celebrar este dissabte va estar format per Miren Etxezarreta, presidenta del Tribunal i professora emèrita de la UAB; David Fernández, periodista i exdiputat; Marco Aparicio, professor de Dret Constitucional a la Universitat de Girona i president de l'Observatori DESC; Mónica Vargas, investigadora del Transnational Institute i David Bondia Garcia, professor de Dret internacional públic i Relacions internacionals de la UB i president de l'Institut de Drets Humans de Catalunya.

L'apartat de testimonis va comptar amb membres de la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, el geòleg Llorenç Planagumà Guàrdia i el periodista de l'ACN i autor del llibre Castor, la bombolla sísmica, Jordi Marsal.