La Fira de l'Oli de Santa Bàrbara, una festa consolidada vint anys després

La consellera Neus Munté va ser l'encarregada d'inaugurar la vintena edició

La consellera Neus Munté inaugurant la XX Fira de l'Oli de Santa Bàrbara.
La consellera Neus Munté inaugurant la XX Fira de l'Oli de Santa Bàrbara. | Ajuntament de Santa Bàrbara
Redacció
24 de novembre del 2016
Actualitzat a les 11:03h
Han passat vint anys des què l'Ajuntament de Santa Bàrbara, les cooperatives oleícoles locals i un grup de comerços i empreses locals van decidir apostar per una fira que promocionés els principals trets distintius del poble amb l'oli novell com a eix vertebrador. "Vint anys després, la fira està més que consolidada, i s'ha convertit en un referent al territori", segons explicat el consistori en una nota de premsa. 

La vintena edició de la Fira de l'Oli Novell, Cítrics i Comerç va estar inaugurada divendres 18 per la consellera de la Presidència de la Generalitat, Neus Munté,  qui va destacar en el discurs d'inauguració, "el gran esforç diari de la pagesia per tirar endavant tot i les adversitats i que, d'altra banda, no deixen de ser una part fonamental de l'engranatge del nostre país". Al mateix temps, l'alcalde de Santa Bàrbara, Alfred Blanch, va destacar "la importància d'haver arribat a vint anys celebrant la fira, tot i haver passat anys de força penúries, un fet que d'altra banda demostra el caràcter incansable dels planers i les planeres de no defallir mai". 

Enguany, la fira va presentar algunes novetats, com l'exposició de fofutxes, a càrrec de l'artista planera Eli Lleixà a l'espai temàtic de la fira, la caravana dels tresors de l'oli, de la mà del forn de pa Lo Pato o el festival FutbolNet de la Fundació F.C. Barcelona. 

A banda d'estes novetats, la fira va estar plena d'activitats, destacant els tallers infantils, de memòria i d'artesania; les activitats lúdiques vinculades a l'olivera i al cítric com el concurs d'allioli, el d'exprimir mandarines, la preparació del terreny, i la plega d'olives tradicional; les activitats etnogràfiques com la passejada en carros tradicionals, les visites museogràfiques, les rutes etnogràfiques, i la cantada i ballada tradicionals de jotes del territori. També hi van haver activitats gastronòmiques com la tapa de la fira, degustacions, jornades gastronòmiques, entre d'altres.

La regidora de Fires i Festes de l'Ajuntament de Santa Bàrbara, Judit Lleixà, destacava "la bona acollida, un any més, de la fira, tant per a visitants com per a expositors i que, tot i que malauradament no sempre es pot arribar a complir amb tot el que es preveu, sí que creu que s'ha assolit una gran part dels objectius plantejats". A banda, ha destacat el fet que, "cada cop més, es denota un cert optimisme tant per a expositors com per a visitants, fet que li dóna sensació que, potser, el pitjor ja ha passat", conclou.