La Fatarella ja té el primer instrument forestal conjunt de Tarragona

Un dels punts forts del pla és la identificació del potencial d'implantació de tòfona negra al municipi

Redacció
23 de novembre del 2016
Actualitzat el 24 de novembre a les 11:10h
Zona forestal de la Fatarella.
Zona forestal de la Fatarella. | Cedida
El passat mes d'octubre el Centre de la Propietat Forestal (CPF) va aprovar el Pla Tècnic de Gestió i Millora Forestal conjunt (PTGMFc) de la Fatarella, un instrument promogut per l'Associació de Propietaris Forestals de la Fatarella (APFF), segons ha informat este ens en una nota de premsa.

Amb un cost total de 13.160 euros, el PTGMFc de la Fatarella, ha estat redactat per l'equip tècnic de l'Àrea d'Entorn natural i Territori del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre (COPATE), i planifica en l'espai i el temps, diversificació de l'economia rural com són la producció de biomassa, el foment de l'apicultura, la producció de plantes aromàtiques i medicinals, la producció micològica, concretament de la tòfona negra, i la comercialització dels productes fusters, entre d'altres.

El document, el primer d'estes característiques que s'aprova a la demarcació de Tarragona, ha planificat actuacions a més del 60% de la superfície del municipi i permetrà coordinar de manera conjunta les possibles actuacions a fer a cada zona. Dita planificació no obliga a executar els treballs que s'hi han planificat, ja que haurà de ser cada propietari qui s'adherisca a la planificació tècnica.

Els avantatges per als propietaris de forest de la Fatarella són múltiples. Tenen una planificació aprovada i vigent per als propers 10 anys, aprovada per la Generalitat, on s'hi especifica quin tipus de massa forestal tenen a la seua propietat, quins són els treballs forestals que s'hi haurien de fer per millorar el propi bosc i el dels seus veïns, i també permetrà acollir-se a ajuts de la Generalitat per fer viables econòmicament les actuacions i obtenir productes forestals que donen rendiments econòmics, alhora que milloren l'estat dels boscos.

Un dels punts forts del pla, segons explica l'Associació, és la identificació del potencial d'implantació de tòfona negra (Tuber melanosporum) al municipi, que podria arribar a desenvolupar-se a prop de 800 hectàrees, un fong molt apreciat al món culinari i que dóna altes rendibilitats econòmiques.

L'APFF, impulsada des de l'Ajuntament de la Fatarella des de l'any 2013, compta amb una setantena de propietaris que reunixen 1.300 hectàrees, i properament farà una reunió informativa a socis de l'entitat amb responsables del CPF i del COPATE per tal de planificar les actuacions a desenvolupar durant el proper any, i que permetran tramitar els primers ajuts per a fer actuacions forestals a les finques privades de la Fatarella.