Medi Ambient atribuïx a l'Institut Geològic l'avaluació del risc sísmic del Castor

Diversos alts càrrecs del ministeri rebutgen que el seu departament siga responsable de la crisi sísmica del 2012 i el 2013

L'exsotsdirector general d'Avaluació d'Impacte Ambiental del ministeri de Medi Ambient, Ángel Muñoz Cubillo, sortint per la porta dels jutjats de Vinaròs, després de declarar com a investigat pel 'cas Castor'.
L'exsotsdirector general d'Avaluació d'Impacte Ambiental del ministeri de Medi Ambient, Ángel Muñoz Cubillo, sortint per la porta dels jutjats de Vinaròs, després de declarar com a investigat pel 'cas Castor'. | ACN
ACN
30 de maig del 2016
Actualitzat el 31 de maig a les 16:18h
L'exsotsdirector general d'Avaluació d'Impacte Ambiental del ministeri de Medi Ambient, Ángel Muñoz Cubillo, en compareixença pel cas Castor, ha declinat que fos responsabilitat del seu departament l'avaluació del risc sísmic del magatzem de gas, com ja va assegurar, al novembre, el subdirector adjunt de Qualitat i Avaluació Ambiental, Miguel Aymerich.

Este dilluns, als jutjats de Vinaròs, Muñoz ha insistit que la seua funció era la de determinar els efectes sobre el medi ambient que podria tindre la instal·lació gasística, però que era l'Institut Geològic i Miner (IGME) el responsable d'haver investigat prèviament els riscos geològics. Segons fonts de la defensa, l'exdirector general ha apuntat davant el magistrat que la competència "única" d'esta avaluació corresponia a la Direcció General de Política Energètica i Mines. Tot i això, Muñoz ha considerat que l'avaluació del risc sísmic feta a través del conveni entre la concessionària del Castor, Escal UGS, i l'Observatori de l'Ebre "va ser correcta i adequada". Segons la defensa, la Declaració d'Impacte Ambiental, autoritzada pel mateix Muñoz el 2009, només avaluava "els efectes directes i indirectes de l'activitat" de la instal·lació gasística sobre el medi ambient i els recursos naturals, però, en cap cas, "analitzava ni preveia els riscos", tampoc els sísmics, que fossen inherents a l'activitat.

Tanmateix, l'exsotsdirector general també ha defensat que no es va tindre en compte la sismicitat perquè l'informe de l'IGME, el de gener del 2007, declarava l'estructura del Castor "apta" per emmagatzemar gas. De fet, ha subratllat que este informe va servir al Consell de Ministres per aprovar la concessió de l'explotació. Muñoz també ha assenyalat que el 22 de juliol del 2010 la Comissió Europea va emetre una resolució, en resposta a una pregunta del llavors europarlamentari d'ERC, Oriol Junqueras, que certificava que no existia "incompliment potencial de la legislació mediambiental europea" en referència al projecte Castor.

La investigació de l'exsubdirector general d'Avaluació d'Impacte Ambiental del ministeri de Medi Ambient ha arribat relacionada amb el contingut de la declaració, el mes de novembre passat, d'un altre investigat, el subdirector adjunt de Qualitat i Avaluació Ambiental, Miguel Aymerich, el qual també va rebutjar davant del jutge de Vinaròs que l'esmentada direcció general del ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí fos la responsable d'estudiar el risc sísmic en la tramitació de l'avaluació d'impacte ambiental del magatzem de gas submarí.

Amb Muñoz, i el director general d'Escal UGS, Carlos Barat, que declara este dimarts, són ja vint investigats per suposats delictes ambiental i de prevaricació ambiental –entre els quals, responsables de l'exconcessionària Escal UGS, alts càrrecs i funcionaris estatals- en el cas Castor, que ja acumula més de 13.000 folis i ha estat declarat causa complexa. Amb la compareixença de Muñoz este dilluns a Vinaròs, el jutge Sebastián Isael Pla ha obert una nova fase de citacions que s'allargarà fins a principi del mes de juliol. A més dels investigats Muñoz i Barat, el jutge recollirà la declaració de cinc perits i tretze testimonis – responsables de l'IGME, de l'empresa URS que va elaborar l'estudi d'impacte ambiental encarregat per la concessionària, de l'Observatori de l'Ebre, o de la Plataforma ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, entre altres. El jutge també ha requerit més documentació per continuar avançant en les diligències prèvies.