Un projecte agroturístic que recupera finques d'olivera guanya el Premi a l'Emprenedoria 2015

Concedit pel consell comarcal del Baix Ebre

Redacció
14 de desembre del 2015
Actualitzat el 12 de gener del 2016 a les 19:18h
Acte d'entrega del Premi d'Emprenedoria concedit pel consell comarcal del Baix Ebre.
Acte d'entrega del Premi d'Emprenedoria concedit pel consell comarcal del Baix Ebre. | consell comarcal del Baix Ebre

Cultiu ecològic d’olivera i posterior elaboració d’oli d’oliva verge extra, a partir de la recuperació de finques agrícolas abandonades. El projecte Oli Coll de l’Alba és la iniciativa amb la qual l’emprenedor del Perelló Xavier Guilera Ximenis ha merescut enguany el Premi a l'Emprenedoria 2015 que atorga el consell comarcal del Baix Ebre i que pretén fomentar l’esperit emprenedor i innovador en el món de l'empresa, i potenciar les oportunitats de negoci a la comarca del Baix Ebre. En esta edició, el jurat ha decidit donar un accèssit al projecte d'artesania Alma Mater presentat per Gemma Meca Estorach amb la col·laboració de Karme Martínez, de l'Aldea, consistent en l'elaboració de collars i penjolls amb espills.

El projecte guanyador del Premi d’Emprenedoria, Oli Coll de l'Alba, va més enllà del cultiu i producció ecològica d'oli d'oliva ja que el seu promotor ha desenvolupat esta iniciativa a partir de la recuperació de finques d'oliveres abandonades, tot incloent visites turístiques a les explotacions per mostrar i fer viure l'experiència del procés de la collita d'olives i l'obtenció de l'oli. Actualment, segons ha explicat Xavier Guilera, tenen en arrendament 12 finques d'oliveres, que sumen en total 22 hectàrees, i enguany han obtingut la primera producció d'oli. “Per a nosaltres este premi és un reconeixement molt gran a l'esforç que van iniciar fa dos anys quan vam començar este projecte”, ha afirmat Guilera.

La producció ecològica d'este oli es preveu comercialitzar en diferents envasats: en llauna metàl·lica, per conservar les característiques organolèptiques i qualitatives de l'oli; en ampolla de vidre, per a formats més petits; i amb cànters d'acer inoxidable per a cooperatives de consum i tendes de producte a granel.

El president del Consell Comarcal del Baix Ebre, Daniel Andreu, ha qualificat la iniciativa que s'ha premiat enguany “de projecte molt ambiciós, que produix un oli d'oliva verge extra de qualitat a partir de la recuperació d'un paisatge, de camps d'oliveres, entre el Port i el delta de l'Ebre, que es va perdent per l'abandonament de l'activitat agrícola”. Així mateix, també ha destacat  l'accèssit concedit al projecte Alma Mater, de Gemma Meca i Karme Martínez, una part dels beneficis del qual es destinaran a una associació de malalts d'Alzheimer.  “Des de la nostra humilitat fem una aportació modesta a estos emprenedors de la nostra comarca que inicien ara els seus projectes”, ha afegit Daniel Andreu.

El premi consta de 1.000 euros i l’assessorament tècnic i el suport logístic dels tècnics del Viver d’empreses per fer l’acompanyament tècnic necessari del nou projecte. L'accèssit concedit  té com a premi la cessió durant un any dels espais comuns del Viver d’empreses i Centre de Negocis Baix Ebre Innova.

Els altres emprenedors que han participat en esta edició de 2015 han estat Maria Cinta Gas, de Camarles, amb el projecte de l'empresa Reagentkit, dedicada a la producció i distribució de material per a laboratori; Joaquim Gauxachs, de Campredó, amb el projecte de l'empresa Ecohab, dedicat a la construcció d'habitatges prefabricats i modulars; Immaculada Rius, de Deltebre, amb un projecte de  l'empresa Deltatecla, dedicat al lloguer de bicicletes elèctriques per fer rutes pel parc natural del Delta de l'Ebre; i Juan José Escribà, de l'Aldea, amb el projecte de l'empresa Peixomar, dedicat a la venda al detall online de peix i marisc.