El festival Proto-fest estrenarà un poema simfònic inèdit del compositor Felip Pedrell

El músic tortosí Felip Pedrell i les dones compositores seran dos dels eixos temàtics d'esta edició

Presentació del Festival Proto-fest 2023 als Reials Col·legis de Tortosa
Presentació del Festival Proto-fest 2023 als Reials Col·legis de Tortosa | Ajuntament de Tortosa
Aguaita.cat
29 de juny del 2023
Actualitzat a la 13:40h
Este estiu, el festivalProto-fest tornarà a sonar a Tortosa amb una proposta que busca connectar el talent musical local i els artistes de renom nacional i internacional. La terceraedició del certamen se celebrarà del 18al30 de juliol amb un programa divers que abraçarà músicaantiga, música clàssica i contemporània, amb concertsvocals, de cambra i simfònics, a més de conferències i cursosdeformació.
 

La recuperació de l'univers Pedrell


Com en anys anteriors, Proto-fest posarà el focus en algunes partituresinèdites amb la voluntat de contribuir a la recuperació del patrimonihistòrico-musical del sud de Catalunya. Per això, un dels moments culminants del certamen serà l'estrena del poemasimfònicRamonLlull, visionsdeRanda del compositor FelipPedrell (Tortosa 1841 - Barcelona 1922). Es tracta d'una obra inèdita del músic tortosí, fruit de la reelaboració de materials que havien de formar part d'un projecte operístic dedicat a l'escriptor i filòsof mallorquí Ramon Llull. L'obra —recuperada pel professor i violista David Matheu— mai no es va arribar a representar i, per això, al Proto-fest se'n farà l'estrena mundial.

El concert se celebrarà dijous 27 de juliol, sota la batuta del director Francesc Valldecabres, amb direcció escènica de Mireia Andreu i en el marc d'un concert participatiu que entre cor i orquestra reunirà més de cinquanta músics a l'escenari del teatre Auditori Felip Pedrell.

Una reivindicació de les dones compositores


Però Ramon Llull, visions de Randa no serà l'únic moment pedrellà del festival. La formació de cambra tortosina AccentEnsemble oferirà un concert inèdit amb música de donescompositoresdeixebles del mestre FelipPedrell, fruit d'un treball de recerca liderat per la sopranoTeresaGarrigosa. El repertori inclourà música de Lluïsa Casagemas —la primera dona que va compondre una òpera a Catalunya—, Lluïsa Bosch, Narcisa Freixes i Agnès Armengol. Garrigosa, que serà una de les intèrprets, oferirà també una conferència per reivindicar el llegat d'estes pioneres de la música catalana. El concert se celebrarà dimarts 18dejuliol als ReialsCol·legisdeTortosa i donarà el tret de sortida al festival.

Les dones també seran les protagonistes del concert per a piano i cordes del QuintetCasulana i la viola solista RivkaGolani, programat per dimecres, 26 de juliol. Aquesta formació integrada per cinc interprets pren el nom de la compositoraitalianaMaddalenaCasulana, que va ser la primera dona que va poder publicar les seves partitures en la història de la música occidental. El programa serà un homenatge a les trajectòries exemplars de dones creadores, les obres de les quals rarament es poden gaudir a les sales de concerts.

Un viatge a la música del Renaixement


El primer cap de setmana de Proto-fest coincideix amb la celebració de Festa delRenaixement i per este motiu s'han programat dos concerts de música del segle XVI. D'una banda, dissabte 22dejuliol, la SalaPolvorídelParador, acollirà la sopranoPilarMoral i el clavecinistaJosepMateu, que oferiran un concert de cantrenaixentista, amb la participació dels alumnes d'un dels cursos de formació que s'ha programat paral·lelament al festival. L'endemà, JoanSeguí —organista titular de la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona— oferirà un concert d'orgue amb música de la cort de Felip II, a la Sala Arts. La formació QvintaEssençia culminarà este eix temàtic del festival amb un concert de polifonia vocal renaixentista dimarts 25 de juliol, als Reials Col·legis, amb una proposta que indagarà en relació entre poesia i música durant el Segle d'Or espanyol.

Un projecte local i internacional


El concert de la violista israeliana RivkaGolani i l'OrquestradeCambradeTortosa el 25 de juliol serà un bon moment per constatar la voluntat de Proto-fest per connectar el talent local i internacional. Sota la direcció de RicardoForner, el programa inclourà obres de compositors ebrencs i repertori de corda. Per la seua banda, el grup MúsicaTrobada i la sopranoCecíliaAymí presentaran Ladolçamelodia, un concert de música barroca amb peces inèdites del mestre de capella valencià Pasqual Fuentes. Els espectadors de Proto-fest també prodran gaudir del Quintetambpiano de D. Xostakòvitx, obra que representa una fita dins de la música de cambra del s. XX i que arriba a Proto-fest a càrrec d'una sòlida formació de músics establerts al RegneUnit.

L'autèntic mestissatge del festival sonarà amb EthnoCatalonia, un projecte de Joventuts Musicals de Banyoles que reuneix una trentena de joves de tot el món per compartir les músiques tradicionals dels seus respectius països.
 

Propostes singulars


Dimarts 25 de juliol, coincidint amb el 85èaniversari de l'esclat de la Batalladel'Ebre (1938), Proto-fest proposa una experiènciamusical al Refugiantiaeri4deTortosa. Es tracta d'una experiència commemorativa en petit comitè —s'han previst quatre passis poer a una quarantena de persones— que inclourà música i lectures per reivindicar la memòria dels qui van patir la GuerraCivil.

Enguany, per primer cop, el festival també programarà un espectacleinfantil, dissabte 29 de juliol. Xup-xup és una proposta per a xiquets de 0 a 5 anys que a partir de la història de tres cuiners d'espaguetis juga amb la poètica dels objectes i la música en directe. El concert de cloenda de diumenge 30 de juliol anirà a càrrec del clarinetista LorenzoCoppola i la pianista CristinaEsclapez.
 

Formació amb els millors professors


Més enllà de la programació de concerts, la formació és un dels grans pilars sobre els quals se sustenta Proto-fest. Els músics que vulguen aprofundir en l'estudi del violí, la viola i el clarinet antic, o en disciplines vinculades al cant i la música de cambra, podran participar en les masterclasses del festival, amb quatre cursos impartits per professors de prestigi. L'equip docent estarà format per figures com la violista Rivka Golani (professora al Trinity College de Londres), la cantant Pilar Moral (professora al Conservatori Superior de Música de València), el director de cors i orquestra Francesc Valldecabres (professor del Conservatori Professional de Catarroja i director de l'Orfeó Universitari de València), Mireia Andreu (directora d'escena) i el clarinetista Lorenzo Coppola (professor de l'Escola Superior de Música de Catalunya). Les classes s'impartiran a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa. Els cursos retroalimentaran la programació i, tant alumnes com professors pujaran als escenaris de Proto-fest.
 
El Proto-fest està organitzat per l'Associació Associació Proto-fest Festival de Música de Tortosa, una entitat sense ànim de lucre, encapçalada per la soprano CecíliaAymí i el violista DavidMatheu, codirectors del festival. El certamen forma part de la marca Festivals Terres de l'Ebre i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Tortosa, el Consell Comarcal del Baix Ebre, la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya. La reserva de plaça en els concerts gratuïts i la compra d'entrades en els de pagament es gestionarà a través dels webs del festival i de l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa.