Jordan: «Tortosa ha de fer de capital donant serveis a les Terres de l'Ebre, al Baix Aragó i al País Valencià»

Entrevistem els candidats de la coalició Movem Tortosa - PSC, Jordi Jordan i Víctor Grau, protagonistes de la campanya del "tàndem"

Jordi Jordan i Víctor Grau, amb el tàndem, este dijous.
Jordi Jordan i Víctor Grau, amb el tàndem, este dijous. | S. Berbís
26 de maig de 2023
Actualitzat: 25 de març de 2024, 14:37h

Ho deia Albert Einstein: "Si busques resultats diferents no faces sempre el mateix". Aplicant esta màxima, va sorgir la idea d'una de les campanyes electorals més atrevides ia la vegada arriscades a les Terres de l'Ebre. La coalició entre Movem Terres de l'Ebre i el Partit Socialista de Catalunya intenta assolir l'alcaldia a base de pedal. Una imatge rera la qual reivindiquen sostenibilitat, treball, unió i modernitat. Abans de 72 hores veuran si la teoria d'Einstein en este cas es confirma.

Dalt d'un tàndem, quina és la resposta que han rebut de la gent?

Jordi Jordan: La gent està mostrant molta simpatia perquè el tàndem representa la coalició i la proximitat i ens permet anar explicant els projectes i els canvis que volem per Tortosa i fer-ho d'una manera dinàmica com ho és anar en bicicleta pel carrer. No he rebut cap crítica, tot són felicitacions, els vídeos s'han fet virals i la gent està esperant la part final que és sempre en toc d'humor, especialment de la mà del company Víctor, que fa el contrapunt més jove i més simpàtic.

Víctor Grau: Evidentment amb la coalició havíem fet un exercici de valentia i de solidaritat política i en l'àmbit de la campanya també teníem la necessitat de ser capaços d'explicar això, esta solidaritat i este atreviment polític que era la coalició i la necessitat de buscar un element que ho fes palés d'una manera simpàtica, il·lusionant, moderna, per arribar no només als nostres electors sinó al conjunt de la ciutadania. I fer veure el que volíem fer, que és una política diferent, nova, i que sobrepassava l'àmbit de les dos formacions amb l'objectiu d'impulsar un projecte diferent per Tortosa.

Esta campanya va començar d'una forma agra, amb el cas Efial, i s'ha anat suavitzant... volgudament?

Jordan: Bé, no sé si volgudament, però com a mínim des de la nostra coalició hem volgut fer un punt i a part perquè la campanya no s'intoxique només amb este tema. És una qüestió de la qual després de les eleccions se'n continuarà parlant perquè no està tancada ni molt menys. Vam fer una petició d'informació que va arribar a mitja campanya, però tampoc ha arribat tota perquè l'ajuntament diu que no la té tota, que la té la Policia judicial, i per tant tot això s'ha de comprovar després de les eleccions. I sobretot el nostre compromís és personar-nos com a Ajuntament com a causa per esclarir els fets amb este milió cinquanta mil euros que presumptament van estafar a l'Ajuntament.

Què els va fer pensar que els resultarà més favorable haver-se presentat en coalició que no per separat i pactar després de les eleccions?

Grau: Teníem clar quan vam fer les primeres reunions exploratòries que hi havia més punts en comú que no de desacord pel que fa a un projecte de ciutat més desinhibit, més social, més centrat en les persones... també amb un enfocament més viu. Vam començar a estudiar la possibilitat de poder confluir en format de coalició perquè teníem clares les línies estratègiques de futur que s'han acabat de plasmar al programa electoral. Un programa que ha estat molt fàcil perquè teníem molt clares quines eren les prioritats. D'altra banda, la relació personal entre les dos persones que han encapçalat la coalició també hi ha col·laborat. No ho vam fer per un tema numèric, tot i que és va parlar, sinó per plantejar una alternativa real que fos capaç d'aglutinar amb força este substrat que hi havia en les últimes eleccions.

Jordan: Sí, hem anat per separat estos últims anys totes les forces progressistes d'esquerres i tant 2015 com 2019 s'hauria pogut formar un govern alternatiu, però això no ha estat possible i, per tant, al final si volíem fer un govern diferent calia fer alguna cosa diferent. Almenys això és l'experiència des de Movem Tortosa, que segurament hem estat els grans perjudicats estos últims anys perquè no s'ha arribat a una entesa. I a més a més també veient el paper de Faura i Esquerra, que juguen a n'esta ambigüitat dient que tant els fa governar amb la senyora Roigé com amb nosaltres. I davant d'això nosaltres, a tot l'electorat progressista i de canvi que va molt més enllà, els volem oferir esta alternativa contundent perquè hi ha una oportunitat real de canvi.
 

Jordan i Grau, als porxos de la plaça de l'Ajuntament. Fotografia: SB


Pensen que dos més dos sumaran quatre o es poden perdre vots pel camí?

Jordan: Dos més dos poden sumar més, i estem convençuts, i per això ho estem fent, i és el que estem rebent. Segurament que hi haurà persones que no ho entendran, però pensem que són minoritàries i el que estem notant és suport de persones que mai haguessen votat ni al Partit Socialista ni a Movem Tortosa i que com a vot útil veuen que hem prioritzat Tortosa i ens fan este vot de confiança per generar el canvi que pensem que és el desig majoritari, com s'ha demostrat els últims anys a les urnes.

Grau: Justament hem pres riscos perquè enteníem que la ciutadania ha de tenir oportunitat de poder votar una alternativa real amb un projecte sòlid conformat amb una alternativa progressista i no hem tret la calculadora sinó que hem prioritzat el projecte des d'una visió de futur i de prosperitat. 

Hi ha també una part del votant de Movem que pot ser independentista i li pot costar votar-los ara anant en coalició amb un altre partit que va donar suport al 155... què els diríen a estos votants ?

Jordan: Els diria que la candidatura nostra és plural i transversal, que hi ha moltes persones independentistes de tota la vida fins i tot abans que l'independentisme es posés de moda, com Paco Vallespí, i que l'acord que hem signat és un acord estrictament en clau local i, per tant, tots els temes supramunicipals, no només este, sinó totes les diferències que podem tindre, hem acordat per escrit que mantenim les nostres ideologies i pensaments, i per tant ni la gent del Partit Socialista farà de Movem Tortosa ni la gent de Movem Tortosa es farà socialista, i en conseqüència hem prioritzat la ciutat abans que altres qüestions com esta i altres, però que igualment estan representades perquè és una llista totalment transversal.

Grau: Reitero que teníem molt clar que este acord era en clau Tortosa, evidentment vam entendre des d'un principi que calia salvaguardar l'autonomia de cadascú en l'àmbit supramunicipal i alhora cal afegir que la relació entre les dos formacions estos mesos ha estat extraordinària. Hem estat capaços de vehicular en un engranatge molt potent les dos formacions però no només per a la campanya sinó per fer un programa i acció política, i este engranatge ha funcionat perfectament i això s'ha de reproduir en l'acció de govern.

Quin és el principal problema que té Tortosa actualment i com el revendrien?

Jordan: En té uns quants. El primer que ens diu la ciutadania és el manteniment de la ciutat, que és la gran assignatura pendent, és a dir, no només s'hi val a fer grans obres i fer-se la foto, sinó que el que cal és el manteniment del dia a dia, i això vol dir més neteja, millorar l'enllumenat, millorar els camins, les voreres, tenir la ciutat cuidada. Un altre tema que preocupa molt a la gent és el tema de la seguretat, i alguns des del punt de vista d'esquerres sembla que no en volen parlar i nosaltres pensem que sí perquè si no és regalar el discurs a l'extrema dreta. En este sentit nosaltres volem recuperar la policia de barri i generar també una millor percepció de seguretat amb una policia més propera, preventiva i propera. També cal destacar tot allò relacionat amb la salut, i nosaltres fem bandera de la construcció del nou hospital.

Grau : No només plantegem una forma de seguretat més proactiva, sinó també preventiva. Podem parlar de seguretat laboral, de garantir llocs de treball i sous dignes, crear les condicions perquè passen, perquè ampliar els ingressos familiars i, per tant, evitar qüestions que puguen derivar els fets delinqüencials. I també seguretat d'habitatge, fer polítiques socials per garantir habitatge social per a famílies amb certa vulnerabilitat... és a dir, no parlem només de seguretat reactiva sinó preventiva en altres àrees.

Com de diferent seria Tortosa per exemple en matèria d'indústria si governessen?

Jordan: El nostre compromís és ampliar el polígon Catalunya Sud, que de fet al Parlament ho vaig aconseguir per unanimitat ara fa un any i mig, i més enllà d'això, el que ens diferencia és que volem construir un centre tecnològic i de digitalització, un FabLab per a les empreses, per als autònoms, perquè en estos moments només n'hi ha un, que està a Amposta, i se'ns està reclamant també a Tortosa perquè és el futur, perquè les empreses han de modernitzar-se, digitalitzar-se, i este és un element diferenciador respecte la resta de candidatures. També el tema del Corredor del Mediterrani, en estos moments hi ha 100 milions executant-se per portar-lo endavant, amb el retard que portem dels anys del PP a Madrid, que no van fer res, i això també està impulsant l'arribada d'estes empreses al territori.

Grau : I també l'oficina del talent, que és una eina que té una importància cabdal perquè permet utilitzar el polígon industrial i altres espais estratègics, posar en relació el sector empresarial, els sectors estratègics i econòmics amb els centres formatius, universitaris i de formació professional i començar a decidir estratègicament ser no només Tortosa sinó el conjunt de les Terres de l'Ebre i començar a exercir esta capitalitat territorial.

Jordan : Això que diu Víctor és important, és una demanda que ens estan fent empresaris i sindicats, de lligar l'oferta educativa amb tot el món del treball.

Ja que ens parlen de capitalitat i han recriminat a l'alcaldessa actual que no l'exercix, com l'exercirien vosaltres?

Jordan: Un dels temes rellevants és el del nou hospital. Una de les capitalitats clares de Tortosa és la sanitària i, per tant, la defensa del nou hospital ha de generar una oportunitat per al conjunt del territori. També el tema industrial ha de servir per a exercir-la en l'àmbit econòmic. Pel que fa al comerç també volem dinamitzar tot el centre de Tortosa i això també fa que tinguem este paper de capital comercial que no volem renunciar i aquí ve lligat este projecte que tenim de zona d'oci, d'obrir la ciutat al riu perquè la gent vinga a xalar, a comprar i a passar-ho bé que dixem de tindre esta fama de ciutat sosa, i tornem a ser la ciutat que hem estat en altres èpoques. Donar serveis al conjunt de les Terres de l'Ebre, el Baix Aragó i el País Valencià.

Grau: I ser exemplars, perquè una ciutat que no cuida els barris històrics difícilment podria ser la ciutat capaç d'allargar la mà a pobles i els territoris per treballar de manera cooperativa, que és un repte que volem impulsar des de l'Ajuntament, una capitalitat solidària, amb treball cooperatiu, que integra pobles i ciutats per defensar qüestions tan bàsiques com la correcta connexió ferroviària.

Arxivat a