La Guàrdia Civil ha intervingut 150 exemplars de dàtil de mar (Lithophaga Lithophaga) amb un pes de 2 quilos, i de 200 exemplars de les caixetes de mar (Pinna Nobilis) amb un pes de 3 kg, durant un servei a les Cases d'Alcanar (Montsià). Es tracta de dos espècies protegides l'extracció de les quals té un fort impacte sobre el medi marí.
Durant la inspecció, els agents van observar com una persona accedia a l'interior d'un vehicle amb unes bosses de plàstic, per la qual cosa, davant la sospita de què pogués tractar-se de marisc o altres productes de la mar obtinguts de manera il·legal, li van sol·licitar que els mostrés el contingut.
Atès que esta persona no disposava de la documentació relativa a la traçabilitat dels productes transportats, es va dur a terme una recerca per a descobrir qui podria ser el destinatari i van inspeccionar un restaurant de la localitat, on van descobrir més exemplars de caixetes de mar, que tampoc tenien la documentació acreditativa de la seua traçabilitat.
Com a resultat del servei es va procedir a investigar dos persones per suposats delictes contra la fauna i contra la salut pública, respectivament, i es van comissar els exemplars trobats.
El dàtil de mar és una espècie que presenta la peculiaritat de viure en forats de les roques que perfora, i és molt preciat pel seu alt valor culinari per al consum humà des de l'antiguitat. La seua captura pot comportar multes molt elevades i, en alguns casos, fins i tot responsabilitat penal per destrucció de l'hàbitat marí. L'explotació d'esta espècie en algunes zones del litoral mediterrani ha ocasionat importants danys ecològics locals perquè cal picar les roques.
Pel que fa a les caixetes de mar, són igualment una espècie marina protegida per la Unió Europea i per Espanya (mateixa protecció que els dàtils de mar), i la seua captura està prohibida a causa de l'estat crític d'extinció en el qual es troben.
D'altra banda, cal recordar que la tinença, el comerç o el transport d'espècies protegides sense la deguda autorització, constitueix una infracció greu a la normativa vigent en matèria de conservació de fauna silvestre.