1 de 10

Homenatge a les dones que han sustentat les famílies marineres de les Cases d'Alcanar

«Les Cases: dones i mar» serà una jornada festiva i lúdica que tindrà lloc el dissabte 13 d'agost, durant les Festes Majors

Port pesquer de les Cases. | S.B.
per Aguaita.cat, Les Cases d'Alcanar | 8 d'agost de 2022 a les 18:00 |
L'Ajuntament d'Alcanar ha organitzat «Les Cases: dones i mar», una jornada festiva i lúdica que vol homenatjar totes les dones de la història que han sustentat les famílies marineres de Les Cases d'Alcanar durant anys i que tindrà lloc el pròxim dissabte, 13 d'agost, a partir de les 18:00 h, al voltant de la Biblioteca de Les Cases, en el context de les Festes Majors del municipi.

Tradicionalment, les dones de la mar han portat la batuta de casa. Després d'estirar la xalana, desempescar o anar caminant a vendre peix, la majoria remenaven per a les seues famílies, però algunes també ho feien per a les barques d'altres mariners, cobrant una remuneració molt baixa. Elles solien remendar les xàrcies de pesca per grups, assegudes a les cadires de bova de l'època, mentre feien la xarradeta i preparaven el menjar per a grans i menuts. Amb l'evolució de l'ofici del mariner, han anat canviant els arts utilitzats i s'han anat perdent costums vinculats a les famílies de pescadors i remendadores, mentre que algunes professions també s'han tecnificat i les dones, finalment, han pogut tenir-hi accés.


La jornada començarà a les 18:00 hores, amb tallers infantils de temàtica marinera. Continuarà a les 18:45 hores amb el conta contes "On són els peixos?", a càrrec d'Aina Esteller, la bibliotecària de Les Cases. També amb el passi del documental "Arrels de Mar" i del vídeo "L'enemic invisible: els microplàstics" d'Anna Fibla Sancho, a l'interior de la biblioteca.

Més tard, a les 20:00 hores es presentarà l'exposició fotogràfica sobre el paper de la dona en el món mariner de Les Cases, una demostració de l'art de remendar i del racó mariner. L'Ajuntament ja va començar el març passat fent una crida ciutadana per recopilar fotografies de les dones casenques vinculades al món mariner, ja fossen antigues com actuals, per a l'exposició fotogràfica. Una exposició, que a banda, es podrà visitar des del dimarts 16 al divendres 19 d'agost a la Biblioteca de Les Cases.


 

Cartell promocional de la jornada «Les Cases: dones i mar» Foto: Ajuntament d'Alcanar

 

Participació