Comença el segon tractament per apaivagar les molèsties que causen els núvols de mosquits al Delta

Dos avionetes han llençat el producte biològic BTI sobre un perímetre de 500 metres en arrossars

Imatge de dos avionetes del COPATE amb què es realitzen els tractaments al Delta | COPATE
per Aguaita.cat, Delta de l'Ebre | 11 de juliol de 2022 a les 17:00 |
El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l'Ebre ha dut a terme este matí la primera jornada del segon tractament per combatre la població de mosquits al Delta. Dos avionetes han llençat el producte biològic BTI sobre un perímetre de 500 metres en arrossars que envolten els nuclis urbans i urbanitzats del Delta de l'Ebre, amb la intenció d'apaivagar les molèsties que ocasiona l'eclosió de la població de mosquits este estiu.

Una proliferació que ha estat deguda, segons el president del COPATE, Xavier Faura, a diversos factors. El primer ha estat l'obligatorietat, per normativa, d'utilitzar el producte biològic BTI, el mateix que s'utilitza per combatre la plaga de la mosca negra al riu Ebre. Tot i que l'any passat ja es va emprar, enguany és el primer que només s'utilitza este i cap altre per als tractaments, perquè en l'anterior campanya es va permetre acabar els excedents de l'anterior insecticida de què disposava el Consorci per fer el primer tractament.


"Este producte a què ens obliga la normativa és menys agressiu, perquè com el que es fumiga són plantes d'arròs es demana això tenint en compte que recau sobre la planta d'arròs que posteriorment serà de consum humà", ha apuntat Faura.  D'esta manera s'haurà de testar l'eficàcia per comprovar les quantitats necessàries per obtindre un resultat òptim. Es tracta a més, d'un producte més car que l'anterior, la qual cosa lligada a l'encariment del combustible per al trasport i d'altres materials encariran també el cost dels tractaments.  

No ha estat però este l'únic factor que ha provocat una eclosió de poblacions de mosquits este estiu, fet que ha aixecat queixes entre les poblacions deltaiques i costaneres. També hi han contribuït les pluges i la calor, un factor combinat que resulta propici per a la proliferació de les larves. I encara un tercer, segons explica el president del COPATE, i és que en els últims anys els arrossaires també han hagut de substituir productes fitosanitaris més agressius i altres menys perjudicials per al medi ambient.


Este dimarts continuarà la segona batuda aèria sobre les zones de l’Ampolla, Camarles, l’Aldea, Deltebre, Riumar, Amposta, Eucaliptus, Poble Nou, Sant Jaume d’Enveja, els Muntells i Sant Carles de la Ràpita. La previsió és tractar 2.100 hectàrees d’arrossar en dos dies si les condicions  meteorològiques ho permeten. Un tractament que s’afegix als que realitza en espais naturals per tal de controlar la població de mosquit al Delta, on ja s’ha tractat una superfície d’aproximadament 2.000 hectàrees i la previsió és arribar fins a les 5.000 hectàrees.

El tercer i últim dels tractaments aeris d'enguany ha d'acabar abans del 15 d'agost. El cost global és de pràcticament 900.000 euros i està finançat per la Diputació de Tarragona, la Generalitat i els Ajuntaments.

 

Participació